Atomot Herszonra? Vagy özönvizet?

2022. november 11. 10:37

Nem valószínű, hogy az armageddon-forgatókönyvhöz nyúlnának a Dnyeper jobb partját elhagyó oroszok.

2022. november 11. 10:37
null
Rácz András
444.hu

„Már szeptember óta jelen van mind az ukrán, mint az orosz közbeszédben az a narratíva, hogy ha Oroszország arra kényszerülne, hogy feladja Herszon városát, ez nem valódi visszavonulás lenne, hanem az ukrán erőknek állított, hadműveleti léptékű csapda. Vannak pletykák arról, hogy Oroszország nagyszámú, civil ruhába öltöztetett katonát vezényelt a városba, hogy azok rajtaüssenek a beérkező ukrán erőkön. Ennek az elméletnek a továbbfejlesztett változata szerint az orosz erők arra készülnek, hogy házról házra védjék Herszont a folyó túloldalán felsorakozott nehéztüzérség támogatásával, ily módon afféle modern Sztálingráddá változtatva a várost az ukrán erők számára. Egyesek szerint Oroszország arra készül, hogy a Herszont a várost felszabadító ukrán erőkkel együtt pusztítsa el, például a Nova Kahovka-i erőmű gátjának felrobbantásával. Olyan, sok szempontból extrém elmélet is van, hogy Herszonra a város kiürítése után Oroszország harcászati atomfegyvert dobna, egyszerre semmisítve meg a települést és a beérkező ukrán csapatokat.

Nyílt források alapján nem lehet pontosan megmondani, hogy az orosz hadvezetés miként tervezi a kivonulás lebonyolítását, és hogy milyen sorsot szán a városnak. Abban azonban megalapozottan lehet bízni, hogy mivel orosz jog szerint Herszon immár az Oroszországi Föderáció területének a része, az armageddon jellegű forgatókönyveket (mesterséges árvíz, atomfegyver) ki lehet zárni, mivel ez azt jelentené, hogy Putyin a saját országának egyik városát törli el a föld színéről. Ezt igen nehezen lehetne a hazai közönségnek megmagyarázni, éppen Herszon – fent tárgyalt – kiemelt történelmi és szimbolikus jelentősége miatt. Az sem valószínű, hogy Oroszország valamiféle ravasz, hadászati léptékű csapdát készülne kialakítani a városban, ezt ugyanis körülményes volna megtenni úgy, hogy egyrészt az orosz csapatok ellátási helyzete továbbra sem javult, másrészt az ukrán tüzérség lőtávolsága messze meghaladja az oroszét.”

Nyitókép: Metin Aktas / Anadolu Agency / AFP

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 61 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ólat a trolloknak
2022. november 11. 20:31
Na végre. Megtalálta a helyét a szakértő úr. A kérdés továbbra is nyitott: ki alkalmazta évekig ezt az alakot a Nemzeti Közszolgálai Egyetemen?
hovogo
2022. november 11. 19:40
Elképesztő mennyi orosz katona hagyhatta itt a génjeit 45-től... Egyszerűen nem tudom másra fogni. Egyébként egy oroszbarát kommentelő meg meri válaszolni azt az egyszerű emberi kérdést, hogy van-e halvány szimpátiája az ágyú tölteléknek ezerszámra odavetett orosz fegyvertelen, félcivilek iránt?
elfújta az ellenszél
2022. november 11. 19:20
Az oroszoknak több ezer kilométerig terjedő hatótávolságú eszközeik vannak. Hosszú lista volna mindet felsorolni, a szűkebb értelemben vett tüzérségi eszközökből csak a HIMARS orosz MLRS megfelelőjét, a Tornadot említem. 200 kilométerig terjed a lőtávolsága, míg az ukránoknak nagyjából 50 kilométernyi hatótávolságú rakétalöszert adtak https://en.wikipedia.org/wiki/Tornado_(multiple_rocket_launcher) Itt egy lista az orosz eszközparkról. A hagyományos ''pukkantós'' tüzérségi eszközök közül a Koalitsiya például 70 kilométeres lőtávolságú, ami kb. megfelel a Panzerhaubitze 2000 legnagyobb lőtávolságának, de a hozzá való legnagyobb hatótávolságú lőszerből az ukránok az ára miatt feltehetően nem kaptak https://www.militaryfactory.com/modern-armor/russian-army.php
elfújta az ellenszél
2022. november 11. 18:03
''az ukrán tüzérség lőtávolsága messze meghaladja az oroszét'' Ennek kb. halvány lila gőze nincs az egészről. Fordítva igaz lehet, de mit akarna mondani vele?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!