Laposföld-hívő baloldali energetikusok, álszakértők

2022. november 22. 20:26

Az ellenzék még mindig ott tart, hogy szélerőművekkel és naperőművekkel ki lehetne váltani itthon az atomenergiát.

2022. november 22. 20:26
null
Hárfás Zsolt
Magyar Nemzet

„Brüsszel Oroszország elleni szankcióinak nagyon súlyos következményei vannak és lesznek, amelyek a jövőre is kihatnak. A drámai energiaárak mellett itt lebeg a fejünk fölött az energiahiány réme is, ezért a világ egyre több országa, köztük európai országok fordulnak az atomenergia felé. Vannak közöttük olyanok is, amelyek néhány hónappal ezelőtt még atomtagadók voltak. És akkor egyszer csak megszólal a magyar ellenzéki árnyékkormány vezetője, és a választási hibahatáron egyensúlyozó hazai törpe zöldpártok térfelén játszva azt mondja, hogy nincsen szükség a már most is nagyon hiány­zó Paks II atomerőmű megépítésére.

Nem akartam hinni a fülemnek, hogy a baloldali ellenzék még mindig ott tart, hogy szerinte szélerőművekkel és naperőművekkel ki lehetne váltani itthon az atomenergiát, továbbá a Paks II-re szánt pénzt inkább megújuló energiákra és épületszigetelésre fordítaná. Számtalanszor leírtam ezeken a hasábokon: az időjárásfüggő megújulókra, különösen a nap- és szélerőművekre az ipari mértékű energiatárolás hiánya miatt nem lehet országunk biztonságos ellátását alapozni, mert a megújulók csak akkor működnek, ha süt a nap vagy fúj a szél. Már egy általános iskolás is tudja: áramra éjszaka, szélcsendes vagy éppen felhős időben is szükség van, hiszen az emberek és az ipar az ilyen időszakokban is fogyaszt áramot. Aki ezt tagadja, az nyugodtan feliratkozhat a laposföld-hívők közé. Itt persze van még valami: a tengerentúlról támogatott hazai dollárbaloldal energetikai kottáját sem itthon írják, de ez egy külön elemzés tárgya.

(...)

Ellátásbiztonságot, árstabilitást, klímabarát és olcsóbb áramot télen-nyáron, éjjel-nappal csak és kizárólag az atomenergia tud garantálni, miközben jelentősen csökkenti az importszükségletet és a gázfüggőséget is. A magyar kormány ezért elkötelezett a Paks II atomerőmű mihamarabbi megépítése és a paksi atomerőmű további üzemidő-hosszabbítása mellett. Középtávon érdemes elgondolkozni akár egy új telephelyen létesülő harmadik atomerőművön is, amelynek áramtermelésére – különösen akkor, amikor egész Európa csökkenteni kívánja a gázfogyasztását – szintén szükség lesz a jövőben. A hazai nukleáris kapacitás fenntartása, bővítése alapvető nemzeti érdek az idegen szakmai és politikai érdekeket képviselő hazai dollárbaloldal elgondolásával szemben.”

Nyitókép: MTI/Sóki Tamás

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pemete jakab
2022. november 23. 20:59
"Az ellenzék még mindig ott tart, hogy szélerőművekkel és naperőművekkel ki lehetne váltani itthon az atomenergiát." A kormány még mindig ott tart, hogy egy újabb orosz atomerőművel és nagyrészt orosz gázzal meg lehet oldani az energiaproblémát. Magyarul: két orosz erőmű, az új orosz hitelből és orosz gáz, legújabban már hitelre. Ez növelné az energiafüggetlenséget?
székelyszó
2022. november 23. 15:09
Atomerőműben dolgozó mérnök szerint, az atomenergia a legtisztább és legbiztonságosabb energia forrás...Nemcsak az a baj, hogy nincs mindig szél vagy napsütés, hanem hogy az általuk megtermelt energiát alig vagy csak horribilis összegekért lehet tárolni...A környezet terhelését sem nézik, sem a napelemek hulladék feldolgozásával, sem a szélerőművek kialakításával járó jelentős környezeti terhelést nem szokták nézni...Paks kettő szerződése csak annyiban titkos, hogy valóban nem lehet megnézni a tervrajzát, meg egyéb olyan paramétereit, ami nemzetbiztonsági okoknál fogva nem nyilvános...De! melyik országban az?
csulak
2022. november 23. 14:10
a baloldal hulye, hazaarulo es tolvaj !
TAVIROZSA
2022. november 23. 11:56
Én számokat, adatokat akarok, pontosan hány darab szélerőművel, hány négyzetméter napelemmel lehetne kiváltani Paks 2-t? A szél és nap mentes időszakról most ne is beszéljünk!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!