Orbán Viktor tudatosan rombolja az oktatás színvonalát

2022. november 08. 11:52

Az ország gazdasági lecsúszása Orbán számára kisebb veszély, mint a művelt és gondolkodni tudó emberfők sokasága.

2022. november 08. 11:52
null
Bojár Gábor
HVG

„Örömmel olvastam a hvg.hu-n Stojcsev Iván írását arról, hogy az oktatás színvonala, pontosabban a tanárok színvonala milyen egyértelmű korrelációt mutat az ország és az egyének gazdasági teljesítményével. Alá tudom ezt támasztani volt cégem példájával is, amely a valaha még létezett magas szintű magyar matematikaoktatás maradékának köszönhette, hogy az informatikai ipar amerikai nagyágyúival sikerrel tudta felvenni a versenyt. Tehát a megállapítás nem lepett meg, de öröm volt látni erről alaposan feldolgozott nemzetközi statisztikákat.

Attól félek azonban, hogy az írás szerzője, és a többiek, akik a közoktatás lezüllesztése ellen jóhiszeműen szót emelnek, tévhitben élnek. Feltételezik, hogy a kormány azért nem fordít több forrást a közoktatásra, mert nem érzi át ennek fontosságát, és csak az a feladat, hogy meggyőzzük őket.

Sajnos attól tartok, hogy a helyzet ennél sokkal rosszabb.

Szerintem Orbán tisztában van a közoktatás fontosságával, de mint minden más, ez is csak egyetlen szempontból érdekli: hogyan segíti ez hatalmának további bebetonozását.

Márpedig miközben a fent említett cikkben idézett források azt mutatták ki, hogy a gazdasági fejlődés egyenes arányban áll az általános képzettséggel, addig a Fidesz támogatottságára vonatkozó mérések fordított korrelációt mutattak ki: a legalacsonyabban képzettek között a legmagasabb és a diplomások között a legalacsonyabb a támogatottságuk. Ebből pedig Orbán számára egyenesen következik, hogy tovább kell rombolni a közoktatás színvonalát. Ez tehát nem felelőtlen hanyagság, hanem tudatos stratégia. Az ország gazdasági lecsúszása Orbán számára kisebb veszély, mint a művelt és gondolkodni tudó emberfők soksága. És az is lehet, hogy jól látja.”

Nyitókép: MTI / Marjai János

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 116 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jose
2022. november 10. 06:38
Bárki feltételezhet(!) bármit. Szerintem Putyin azért támadta meg Ukrajnát, mert idegenek szálltak le titokban Oroszországban... ... Macron a jövő héten fel fogja robbantatni az Eiffel-tornyot és rákeni a németekre/oroszokra... ... Stb... Minden alap nélküli baromságokat szinte bárki ki tud találni.
Kamcsatka5
2022. november 08. 22:21
Belga! te se vagy egy nagy veszély!
Bájron
2022. november 08. 22:10
De vajon ki ez a bojtár???? Egy takony fasiszta!
Biivisz
2022. november 08. 21:18
Hát persze jósbojár! Legalább 2020 óta már a Zeu-nak sem vagyunk a tagja, ugye! (Mint az 2018 óta köztudott.)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!