Pedagógussztrájk és a thatcherizmus kísértete

2022. november 02. 21:28

A kormányzati cél tehát messze túlmutat a közoktatáson: letörni a bérharcot!

2022. november 02. 21:28
null
Schiffer András
Schiffer András
24.hu

„A NER a 2010-es belépőjében még visszavett a csoportos létszámleépítés garanciáiból is, illetve legalizált bizonyos társadalombiztosítási védelem nélküli foglalkoztatási formákat. Ebbe a sorba illeszkedett aztán a 2018-as túlóratörvény, vagy például a munkaerő-kölcsönzés felpörgetése. Utóbbi különösen hatékony ellenszere mindenféle munkaharcnak. Az előbbi elleni tiltakozást a progresszív elcsatornázók pontosan úgy terelték a Kunigunda utcába, ahogyan most a pedagógusok bérkövetelését tekerik ütemes ruszkizásba. Azzal vélhetően kormányoldalon is tisztában vannak, hogy a pedagógusbér-rendezés elkerülhetetlen, sürgető kényszer.

Sőt, pontosan erről van szó!

Orbán még a látszatát is szeretné elkerülni annak, hogy ma Magyarországon sztrájkkal eredményesen lehet megvívni a bérharcot. Ellenkező esetben mások is kedvet kapnának, s akkor mivé lenne a német autógyárak, a kelet-ázsiai akkumulátorüzemek paradicsoma?

A béremelkedés ugyanis nem általános drágulást okoz, ahogyan azzal a kormányoldal neoliberális tanítómesterei előszeretettel kábítottak, hanem a profitok általános csökkenését idézi elő, ahogyan arra Proudhonnal folytatott vitájában Marx rámutatott. A kormánypropaganda ezt mondja: »Az uniós források megérkezése után garantálva lesz a pedagógusbér-emelés.« Ennek a mondatnak a színlelt jelentéstartalma a következő: lesz béremelés, de nem sztrájk hatására. A kormányzati cél tehát messze túlmutat a közoktatáson: letörni a bérharcot! A pedagógusok bérharca éppen ezért nemcsak a közoktatás szereplőinek ügye, hanem mindenkié, aki a jövőben tisztességes bért szeretne kicsikarni akár a multiktól, akár a velük szövetkezett NER-lovagoktól.”

Nyitókép: Ficsor Márton

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 85 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
orygabor
2022. november 03. 19:05
Schiffer úr, ébresztő! Már be van ígérve a béremelés. Milyen bérharcról tetszik beszélni.
olajfa1
2022. november 03. 17:27
Talán a "tisztességes bért" a Bajnainak HAJDU-BT-be beszállítóknál kellene keresgéned! NA OTT MUTASD MEG A "SZTRÁJKOLÓ TÖMEGET"!!!!!!!!! Mert a "NER lovagok" eddig mindenkit tisztességgel kifizettek!!!!! De a Bajnai félék A KI NEM FIZETETT ÁRUNAK AZ "ÁFA" TARTALMÁT IS BEFIZETTETTÉK A KI NEM FIZETÉSNEK!!!!!!!!! Kedves András! ELÖSSZÖR OTT SEPREGESSÉL AHOL HEGYNYI SZEMÉT VAN!!!! De legalább legyél annyira korrekt, hogy a HEGYNYI SZEMETET HASONLÍTOD ÖSSZE A GYUFAFEJ NAGYSÁGUVAL!!!! ÉS NEM A GYUFAFEJ NAGYSÁGÚT FUJOD HEGYNYI NAGYSÁGURA A HEGYNYI NAGYSÁGÚT MEG ÉSZRE SEM AKAROD VENNIU... MONTHA GYUFAFEJ NAGYSÁGÚ SEM LENNE...
csulak
2022. november 03. 13:32
Andras te is agyhalott vagy ha nem latod ,hogy ez az egesz tanarituntetes, a GS halozat szervezte kormanypucs resze !
pepita
2022. november 03. 07:53
A veres ördög kitört most Schifferből! Vagy csak nagyapa szelleme szállta meg?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!