A korrupció mítosza és a valóság

2022. október 18. 06:13

Nem létezik központilag működtetett visszaélés, hazudik az ellenzék.

2022. október 18. 06:13
null
Felföldi Zoltán
Magyar Nemzet

„Az európai uniós források szétosztása körül mindig is voltak kérdőjelek, és nemcsak a 2004-ben csatlakozott közép-európai országokban, hanem még az uniós fejlesztéspolitika bezzeggyerekeként sztárolt Írországban is. Mégsem hallottuk soha, hogy olyan drasztikus pénzelvonással sújtottak volna egy országot, mint Lengyelországot vagy Magyarországot. Amely országokban – így az ­uniós bikkfanyelv – az uniós pénzügyi érdekeket sértő problémák következtében az uniós költségvetés védelmét szolgáló jogállami feltételességi eljárás lefolytatására van szükség. Éppen ez zajlik most.

És mivel az uniós bikkfanyelvet halandó ember nemigen érti, ezért a magyarországi ellenzék készséggel siet az egyszerű polgárok segítségére, és – a szöveghűséggel viszonylag keveset törődve – fordítja a szöveget: Orbán és haverjai mindent ellopnak, és ezért nem ad pénzt az unió. Másként szólva: az uniós pénzek felhasználása körül tombol a korrupció. Jelen írás keretei között nem kívánok azzal foglalkozni, hogy miért tartja vissza az unió a Magyarországnak járó forrásokat. Helyette azt a kérdést kívánom körüljárni: igaz lehet-e, hogy az uniós pénzek szétosztására egy olyan korrupciós mechanizmus telepedett rá, amelyet Orbán Viktor és köre működtet.

Az, hogy mindent ellopnak, nyilvánvalóan a legjobb esetben is költői túlzásnak nevezhető, hiszen bármerre járunk az országban, mindenhol láthatjuk az uniós források felhasználásával létrejött beruházásokat, a gyorsforgalmi utaktól vagy éppen a kerékpárutaktól kezdve a megújult kórházakon és falusi-kisvárosi egészségügyi létesítményeken át a turisztikai vagy sportlétesítményekig. Legyünk azonban megengedők, és értsük úgy az ellenzéki állítást, hogy egy központilag működtetett korrupciós mechanizmus részeként az uniós források egy jó részét lopják el.

Ebben az állításban két állítás van jelen egyszerre: egyrészt az, hogy az ­uniós források egy része egy korrupciós mechanizmuson keresztül illetéktelen kezekbe kerül, másrészt az, hogy mindez egy központilag működtetett mechanizmus, amelynek a szálai a miniszterelnökhöz vezetnek. Ahhoz, hogy ennek a kijelentésnek – és ezen belül mindkét állításnak – a valóságtartalmával kapcsolatban véleményt mondhassunk, nem árt ismernünk az uniós források osztásának mechanizmusát.”

Fotó: MTVA/Róka László

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 166 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Szittya66
2022. október 18. 21:37
Nyugi, megtudom, hogy hol vagy! Hidd el, hogy amint összefutunk, sok minden leszel, de az igazság bajnoka egészen biztosan nem! Érted beteg, nárcisztikus állat?
pemete jakab
2022. október 18. 20:02
"Nem létezik központilag működtetett visszaélés" Ha kell, holnap lehozza a "Magyar" Nemzet, hogy a gravitáció is csak egy aljas ballib vagy brüsszelita kreálmány.
lolek
2022. október 18. 16:30
Az EU szervezeteinek legfőbb vezető elitje tele van korrupt emberekkel..........csak ők sosem kerülnek bíróság elé. Ursula von der Leyen sem a vakcina korrupciós ügye miatt, sem a mostani német miniszterelnök korábbi botrányos korrupciói miatt....
voltospultos
2022. október 18. 15:53
Jó a műsor. :)))
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!