A szankció a háború kiterjesztése

2022. október 25. 10:42

Oroszország „büntetése” még az ukrajnai háború előtt megkezdődött. Washington már 2014-ben egy sor szankciót vezetett be, amelyek állítólag az invázió elrettentését szolgálták.

2022. október 25. 10:42
null
Speidl Bianka-Abdessamad Belhaj
Magyar Nemzet

„Az ukrajnai háború új fejezetet nyitott, hiszen már nem egy regionális hatalom vagy egy kisebb lázadó állam elleni, körülhatárolt büntetőpolitikáról van szó. A szankciók napjainkban a globális hegemónia eszközévé váltak. A szankciókkal sújtott országok közül Oroszország az első és egyetlen globális hatalom. Oroszország a világgazdaság gerincét alkotó energia, élelmiszer és ásványi anyagok szempontjából is központi szerepet játszik. Míg az euró­paiak felélik megtakarításaikat a rekordmagas gáz-, olaj- és élelmiszerárak miatt, a fejlődő világban milliók fognak a szó szoros értelmében éhezni még jóval az ukrajnai háború vége előtt. A szankciók politikája lerombolja a profit- és értéktermelő képesség szerint kialakult nemzetközi munkamegosztást, amely a jelenkori globális civilizációnk alapja, megsemmisíti a világunkat fenntartó jólétteremtő és -elosztó mechanizmust, anélkül, hogy reális és igazságosabb alternatívát kínálna.

Oroszország »büntetése« még az ukrajnai háború előtt megkezdődött. Washington már 2014-ben egy sor szankciót vezetett be, amelyek állítólag az invázió elrettentését szolgálták. 

Miután ez kudarcot vallott, azt állították, hogy a szankciók Oroszországot tárgyalóasztalhoz kényszerítik. Ez a számítás is téves eredményt hozott. Az amerikai neokonok, akiket az energia-, a biztonsági és a hadiipari vállalatcsoportok támogatnak, úgy vélik, hogy Oroszország kiiktatandó rivális, katonailag erős, ám gazdaságilag gyenge. Ezért szankciókkal könnyebben el lehet pusztítani, mint közvetlen konfrontációval. Egy kisebb gazdasági háború Oroszország ellen felkészítené az Egyesült Államokat és szövetségeseit a valódi gazdasági háborúra, amelyet Kína ellen akarnak vívni. A globális hegemónia szankciókkal történő átformálása az utolsó fegyver, amellyel az Egyesült Államok visszaszerezheti pozícióját a világ egyetlen és egyedülálló hegemón hatalmaként.”

Nyitókép: Brendan Smialowski / AFP

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Vakfolt
2022. október 25. 20:33
Amerika kissé mintha eltávolodott volna az olajpajtás Szaúd-Arábiától. Mintha nem támogatnák bidó bácsit már oly lelkesen, sőt, már nemcsak dollárért árulják az olajat.. Hogy mi lesz amretyikával, ha a peteodollár abrakadabra csupán papírdollárrá változik? Egy ideig az eu hajlamos lesz venni a fos palaolajukat meg palagázukat, mert félnek, hogy akkor katonailag ki véd meg minket, aztán mind csődbe megyünk és akkor meg kurva mindegy lesz.
abcdef
2022. október 25. 18:16
"A szankciók politikája lerombolja a profit- és értéktermelő képesség szerint kialakult nemzetközi munkamegosztást, amely a jelenkori globális civilizációnk alapja, megsemmisíti a világunkat fenntartó jólétteremtő és -elosztó mechanizmust, anélkül, hogy reális és igazságosabb alternatívát kínálna." "A világ gyorsan zárkózik fel, nagyon gyorsan, nem engedhetjük meg, hogy ez így folytatódjon"- mondta Biden 2021 márciusában. Kell még valamit mondanom, Ildikó?
BőröndÖdön
2022. október 25. 16:38
Undorító moszkoviták vagytok!
simonvitéz
2022. október 25. 13:35
Amerika megbukott akciói az elmúlt 60 évből: 1. Vietnam 2. Kuba, pártra szállás Disznó öböl 3. Iráni rezsim megbuktatása 79 után az iraki háború, Szaddam Husszein segitségével. 4. Afganisztán pacifikálása 2001 után, szégyenteljes kivonulás 2021ben. 5. Szíriában rezsimváltás, Asszad eltávolítása 6. Líbiában Kadhafi eltávolítása után stabil viszonyok teremtése Amerika sikerei az elmúlt 60 évből: 1. A Hidegháború megnyerése, az oroszok kiszoritása Közép és Kelet Európából 2. Milosevics megbuktatása, Koszovó, mint amerikai hadtámaszpont létrehozása. 3.Szaddam Husszein megbuktatása, Irak megszállása Aki fenti, nyilván nem teljes lista alapján azt gondolja, hogy az ukrán projekt egy sikeres projekt lesz, hát, nem tudom...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!