A Fidesz abszolúte nevezhető szélsőjobboldali pártnak

2022. október 30. 15:37

A rémisztő az, hogy a szélsőjobboldali eszmék ma Magyarországon már politikai centrumot jelentenek. Interjú.

2022. október 30. 15:37
null
Lakner Zoltán
Lakner Zoltán
Népszava

„(...) – A Budapester Zeitungnak adott interjújában Orbán Viktor közölte, hogy »kénytelenek vagyunk feláldozni« a (szélsőjobboldali) »AfD-vel való kapcsolatokat a lehető legjobb kormányközi kapcsolatok oltárán«.

– Miközben máskor éppen a fordítottja történik, a magyar kormány ideológiai kapcsolatok miatt áldoz be kormányközi kapcsolatokat. Orbán úgy szokta fogadni a hozzá közel álló szélsőjobbos figurákat – ilyen például a holland Wilders vagy korábban az osztrák Strache –, mintha miniszterelnökök lennének, de ideológiai okokból nem ápol kapcsolatot olyanokkal, akik hazájukban meghatározó politikusok, és akikkel Magyarország érdekében tárgyalnia kellene.

– Másokkal együtt ön már 2017 végén arról beszélt egy konferencián, hogy a Fidesz elindult a szélsőjobb felé. Elért odáig? Nevezhető szélsőjobboldali pártnak a Fidesz?

– Szerintem abszolút nevezhető annak. Történelemszemlélete, sok tekintetben a kisebbségekhez való viszonya, konteós nézetei alapján a szélsőjobboldalhoz tartozik. Az összeesküvés-elméleteket a Fidesz a menekültkérdéssel tette magáévá és a kormánypolitika részévé. Kováts Eszter politológus könyvéből, amely a német és a magyar gendervitákat vetette össze, kiderül, hogy LMBTQ-ügyekben az említett AfD liberálisabb a Fidesznél.

– Működését tekintve azért mégsem úgy képzelünk el egy szélsőjobboldali pártot, amilyen a Fidesz.

– A Fidesz nagyon gyakorlatias viszonyban van a hatalommal, annak megtartásával. Nem fognak barnainges seregek vonulni az utcán. Orbán Viktor tudja, hogy a magyar társadalomnak elemi igénye van a biztonságra. Nem akar felfordulást, a biztonságigényt kapcsolja össze a szélsőjobboldalisággal: azért kell az idegeneket távol tartani, hogy a megszokott viszonyaink fenntarthatók legyenek. A már belakott világunkat egyedül ő szavatolja. Az igazán rémisztő az, hogy a szélsőjobboldali eszmék a mai Magyarországon már politikai centrumot jelentenek. Ha valamitől érdemes megijedni, akkor ettől.”

Nyitókép: Facebook

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 200 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
masikhozzaszolo
2022. október 31. 18:05
Az hogy jobb vagy bal, az mindegy. Lényeg, és borzalmas az, ha szélső. Mondjuk balszélső. Mondjuk a Bayerben. Német és Kína. Kína ugye szélső? Akkor meg? Mondhatjuk?
Dr Bubo
2022. október 31. 17:23
Ha a Fidesz szélsőjobboldali lenne, akkor lakner egy koncentrációs táborban paráználkodna...
Dr Bubo
2022. október 31. 17:20
Rossz perspektívából látja a világot
Bendzsó Boy
2022. október 31. 15:39
Lakner abszolúte nevezhető klitorisz seggű buzi csókának! Akinek a rectumát hímivarsejt járja át!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!