Könyörtelenül lehullt a lepel Göncz Árpi bácsiról

2022. október 23. 07:05

Hiánypótló, zseniális film Antall Józsefről és a taxisblokádról.

2022. október 23. 07:05
null
Felhévizy Félix
Facebook

„Felhévizy Félix nagyon szereti a filmeket. Főként a történelmi témájú mozik szerelmese, de kedveli a krimiket és a drámákat is. Ha pedig egy olyan film készül, amelyik magyar történelmi eseményeket dolgoz fel, akkor az különösen felkelti Félix érdeklődését. Egyszer már korábban szólt egy vasárnapi jegyzet mozifilmről. A hírlapíró akkor az Elkxrtuk című film kapcsán írta le a gondolatait. Kálomista Gábor filmje, a 2006-os Gyurcsány nevével fémjelzett őszödi beszéd és azt követő, gyakorlatilag vérbe fojtott tüntetéssorozat eseményeit dolgozta fel nagyszerűen.

Most azonban egy olyan történelmi témájú film készült, amely messzebb repíti vissza a nézőket az időben, ugyanis az 1990-es taxisblokád történetét és a rendszerváltás utáni első, szabadon választott miniszterelnök, Antall József történelmi, politikai szerepét dolgozza fel. Nem könnyű vállalkozás. Részben azért, mert a leginkább moziba járó fiatal generációnak, mivel nem élt vagy nagyon fiatal volt, már 2006-ról sincs emléke, 1990 pedig már valódi történelem a számukra, másrészt pedig azért, mert erről a korszakról nem készült film. Felhévizy alig várta ezt az izgalmas időutazást, és amint vetíteni kezdték a mozik, azonnal felkerekedett, hogy megnézze a Blokád című filmet.

Főként az idősebb korosztály képviseltette magát a moziban, de azért egy-két érdeklődő fiatallal is találkozott Félix, amikor elfoglalta az ülőhelyét a nézőtéren. A film az 1990-es taxisblokád okozta válsághelyzet megoldásán keresztül mutatja be és hozza közel a nézőkhöz Antall Józsefet, a rendszerváltás utáni első szabadon választott magyar miniszterelnököt. Nagyon fontos, hogy ez a film végre valóban közel hozza az egykori miniszterelnök személyét, mert ahogy az az egyik jelentben is megjelenik, nagyon félreismerték őt az emberek. Ez részben a személyiségéből is adódott, részben pedig talán abból, hogy soha nem törekedett az olcsó, talmi népszerűségre, ahogy fogalmazott:

Sajnos ez csak egy szép ábránd, mert népszerűség nélkül sokáig nem lehet hatalmon maradni.”

Borítókép: Intercom / képernyőfotó

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 206 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pipa89
2022. október 24. 10:30
Siralmas végig olvasni ezt a komment-falat. Nem értem a vinnyogást balról. A történelmi tény vitathatatlan: Göncz Árpád és médiasleppje (Hankiss Elemér, akkori MTVA-elnök hathatós segítségével) puccsot hajtottak végre! Egyértelmű céljuk volt a választott kormány megbuktatása és a HÁLÓZAT-szolga SZDSZ hatalomra segítése!!! Aztán rájöttek, hogy az üres államkassza, az IMF irányította rabszolgaság beszűkítenék a lehetőségeiket, így hagyták, hogy az MDF vigye el a balhét!!! Az elmúlt 33 évben ezért volt ennyire negatív Antall, a kormánya és pártja megítélése. Jó, hogy lassan kezdjük tisztábban látni a kádári és a "rendszert nem változás" első két évtizedét!!! Szép lassan elcsámcsoghatunk rajta. Jó lenne már egy kronologikus adósságtörténet és történeti ív együtt, hogy látni lehessen hogyan történt meg Magyarország kifosztása, a magyar ember kizsigerelése 1945-1980 és 1980-2010 között!!! Hitelfelvételek, impexek a Hálózaton jutalékért, ki, mikor, mennyit és milyen hitelt vett fel, az aranykészlet története, a stratégiai üzletágak kiárusítása, felvásárlása, tudható jutalékok, nevek stb. Amíg a módszer nem lesz közismert, ez az ország képtelen lesz a saját múltját tisztán látni, így képtelen lesz a saját érdekében dönteni. A mai ellenzék így büntetlenül megteheti, hogy maszatol! Dobrev Klára, nemcsak Apró Antal unokája, hanem az '56-ot követő vérengzés erkölcsi terhét is örökségbe kapta a Szemlőhegyi villa és a vagyon mellé. Minő szemforgató farizeus ez a nő! A véreskezű nagyapával, az impexes anyával (Apró Piroska), az impexes apával (Petar Dobrev) és a szemkilövető Böszme férjjel az oldalán parádézik a tüntető pedagógusok soraiban október 23-án!!!!! EZ CSAK ITT MAGYARORSZÁGON TÖRTÉNHET MEG, A VILÁG EGYETLEN MÁS ORSZÁGÁBAN SEM, MÉG LENGYELORSZÁGBAN SEM... Sajnos felnőtt egy nemzedék, amely a Kádár-korszakot csak történelem könyvekből ismeri, 2006-ban pedig gyerek volt, és felnövekedvén azt hallgatja immár 12 éve, hogy Magyarországon diktatúra van, Orbán Viktor egy diktátor. Mégis mit várunk ettől a generációtól??? Hogyan várjuk el, hogy felfogja Magyarország továbbra is szabadságharcban áll ugyanazzal a hatalommal, mint 1914-től fogva.... A történelemtanítást komolyabban kell venni!
BőröndÖdön
2022. október 24. 08:41
Félix,te mint egy kis neres szarcsimbók..Árpi bácsit lejáratni..ne röhögtess..
Karcsi_Charlie
2022. október 23. 20:30
Cifra Göncben Patkány papa, undorító phéreg
BőröndÖdön
2022. október 23. 19:39
Kurzusfilm..ócska propaganda..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!