Ha a rezsinövelés idején sem tud nyerni az ellenzék, akkor mikor fog?

2022. szeptember 15. 08:51

Nyolcból hét időközi önkormányzati választást veszített el az ellenzék június óta Budapesten.

2022. szeptember 15. 08:51
null
Lakner Zoltán
Lakner Zoltán
Jelen

„Nyolcból hét időközi önkormányzati választást veszített el az ellenzék június óta Budapesten, ebből hat alkalommal a Fidesz olyan helyen tudott győzni, ahol 2019-ben ellenzéki képviselőt választottak. A megszorításokat és az áremeléseket tehát eddig nem tudta politikailag kihasználni az áprilisi vereség óta padlón lévő ellenzék. A Fidesz és az ellenzék közötti versengést azért érdemes elsősorban a fővárosban vizsgálni, mert itt a legerősebbek az ellenzéki pozíciók, valamint azért, mert itt legalább állít az ellenzék jelölteket, nem úgy, mint számos vidéki településen.

A közös jelöltekkel és közös listával induló ellenzék – amit egységesnek azért túlzás lett volna nevezni – április 3-án a 18 fővárosi egyéni országgyűlési választókerületből mindössze egyet veszített el. Ellenzéki szempontból azonban aggodalomra okot adó jelenségek már áprilisban is mutatkoztak. Több olyan választókerület volt, ahol a korábbi ellenzéki fölény a töredékére csökkent, és éppen csak meglettek a papírforma-győzelmek. Elsősorban a budapesti lakótelepeken volt tapasztalható az ellenzék visszaesése, holott korábban itt voltak fellelhetők legalábbis a baloldali pártok törzsszavazói.

Az ellenzék számára katasztrofális választási szereplés következtében aztán újabb negatív folyamatok indultak be. Az egyik, hogy maga az ellenzéki együttműködés megszűnt, s bár alkalmilag, az időközikre általában nagy csikorogva összeállnak ismét, az egység látszata minden korábbinál gyengébb. Ha pedig a pártoknak nincs nagy kedvük egymáshoz, akkor érthető, hogy a választóknak sincs túl sok kedvük hozzájuk.”

Nyitókép: MTI/Balázs Attila

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 97 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ispán
2022. szeptember 15. 20:07
Emigrálj, köcsög. Rázd a valagad Berlinben.
Szilágyi Miklós
2022. szeptember 15. 18:51
Még a könnyem is kicsordul olvasva az ellenzéki progresszor-LMBT politológus szenvedéseiről írt kis fogalmazást.
Sanyi72
2022. szeptember 15. 18:44
Azért baszdmeg mert a pár százalék buzit,mint te,képviselik teli torokból,hozzácsapva a pár ezrelék lmbtq+,meg a kutyával baszókat,meg a pedofil mentegetőket,soha nem fogtok nyerni!
Davidov
2022. szeptember 15. 17:01
A figyesz addig marad, amig akar...ugye Andi?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!