A magyar egyházak semmit nem reagáltak Orbán fajelméleti beszédére

2022. augusztus 03. 20:24

Meggyőződésem, hogy ezzel a rezsimmel együtt fognak majd bukni kollaboráns egyházak is.

2022. augusztus 03. 20:24
null
Perintfalvi Rita
Perintfalvi Rita
Facebook

„A MAGYAR EGYHÁZAK SEMMIT NEM REAGÁLNAK ORBÁN FAJELMÉLETI BESZÉDÉRE

A Telex.hu megkereste a három legnagyobb magyarországi egyházat és megkérdezték őket, hogy mi a véleményük a miniszterelnök neo-rasszista beszédéről. Az eredmény lesújtó:

A Magyar Katolikus Egyház részéről semmilyen válasz nem érkezett.

A Magyarországi Református Egyház részéről semmilyen válasz nem érkezett.

Egyedül a Magyarországi Evangélikus Egyház válaszolt levelünkre, akik azt írták, „a Magyarországi Evangélikus Egyház nem kíván kommentálni általános politikai megnyilatkozásokat.”

Milyen érdekes, hogy a nagy történelmi egyházak vezetősége nem érzi a megszólalás etikai felelősségének súlyát. Amikor napi szinten belefolynak aktuálpolitikai események, például a választások direkt pártpolitika befolyásolásába, akkor már nem ennyire finnyásak.

Sem a reformátusokról, sem az evangélikusokról nem szeretnék nyilatkozni, róluk mondják el a saját híveik a véleményüket. Viszont a magyar katolikus egyház vezetőségének figyelmét felhívnám Ferenc pápa utolsó enciklikájára, amelynek már a címe is beszédes: Fratelli tutti, azaz Mindnyájan testvérek. Ahol az egyházfő ezt írja:

»A rasszizmus különböző megnyilvánulásai ismét szégyennel töltenek el bennünket, mert megmutatják, hogy a társadalom állítólagos fejlődése nem is olyan valós és egyszer s mindenkorra biztosított. A rasszizmus olyan vírus, amely könnyen mutálódik, és ahelyett, hogy eltűnne, titokban tovább lappang.«

Azt gondolom, hogy az egyházaknak igencsak van etikai felelősségük akkor, amikor a saját közegükben a politikum világa lábbal tiporja az emberi jogokat. Ilyenkor a tiltakozásuk olyan kötelesség, ami elől nem bújthatnak ki és aminek elmulasztását az utókor mindig számonkéri. Ha érdekelné még őket a Mesterük tanítása, akkor pontosan tudnák, hogy egyetlen birodalom sem áll fenn örökké. Orbánisztán sem.

Éppen ezért meggyőződésem, hogy ezzel a rezsimmel együtt fognak majd bukni kollaboráns egyházak is. Mert az emberek Orbánisztán ledőlése után fel fogják tenni a kérdést: Mi szükségünk van olyan egyházakra, amelyek nem a szeretetre tanították ezt az országot? Amelyek nem álltak ki a jogfosztott emberek és embercsoportok mellett? Amelyek semmit nem tették azért, hogy az eszkalálódó gyűlöletspirál csillapodjon?”

Nyitókép illusztráció. Fotó: Pixabay

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 97 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Volo
2022. augusztus 05. 07:55
Idióta ocsmány némber!
Tisza009
2022. augusztus 04. 19:16
A kollaboráns egyházak, Rita? Hogy nem dől egyszer egy 2 tonnás Mária szobor ennek a sátánnak a fejére!
egynick
2022. augusztus 04. 18:46
Magyarországon az egyházak mindig kiszolgálják az aktuális retrográd jobboldalt. Sokat ártva ezzel az országnak. Az, hogy nincs egy normális konzervatív-liberális politikai mező, az az egyházaknak is köszönhető.
Gögl
2022. augusztus 04. 18:45
Baszod! Még meg se jött a gazdád, de te már felváltva nyüszítesz, csaholsz, segget földhözverve csóválod a farkad. Ti már tudjátok, hogy kurva kevés pénzzel jön, és azt is a takarításra fogja költeni. Gyurcsány keze elengedve, ami azt jelenti, hogy kikerül némi kurvakellemetlen információ róla, azt járhat az ügyészségre, nem lesz ideje másra. Kb. 75% ellenzéki vezető megy most majd a levesbe. Ez kemény gazda lesz, kevés lesz a műfogcsattogtatásod!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!