Hogy mehet el a magyar miniszterelnök egy romániai csapat meccsére?

2022. július 22. 13:59

A hétköznapi észjárás szerint úgy, hogy elutazik a meccs színhelyére és… kábé ennyi, lapozzunk.

2022. július 22. 13:59
null
Jean St'ay
Foter.ro

„Lapoznánk is, ha csak ennyiről lenne szó. Először is, tisztázzuk a földrajzi paramétereket. A Konferencia Liga egyik csütörtök esti mérkőzését Sepsiszentgyörgyön játszották, vagyis a Székelyföldön. A főszereplők: a Sepsi OSK, illetve a szlovén Olimpija Ljubljana. A székely csapat nyert (3:1), éljen, ilyen kerek a labda. Igen ám, de ezúttal a lelátókon legalább akkora szenzáció zajlott, mint a pályán. Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke ugyanis ott ült a lelátón. Jó kérdés, akkor is ott ült volna, ha történetesen épp nincs Tusványos. Valószínűleg nem. De (például) én sem néztem volna meg a budapesti Bosch-kiállítást, ha éppen nem lettem volna ott, egyéb okokból kifolyólag.

Na és akkor itt álljunk meg pár szóra. Răducioiu úrnak igaza van. Valóban nem fordulhat elő, hogy például Nicolae Ciucă miniszterelnök elmenjen egy magyarországi klubcsapat mérkőzésére… amely klubcsapat a magyarországi románokat képviselné, konkrétan vagy éppen szimbolikusan (ugye, a Sepsi OSK csütörtök esti legénységében is csak egy székely volt). Hogy miért? A válasz véresen egyszerű. Mert Magyarország nem kapott ajándékba egy kisebb országnyi területet az I. világháború után, tokkal-vonóval, többek közt milliónyi román emberrel.

Mert biza, vannak ezek a csúnya, technikai vonatkozások is. Hogy a magyar kormány támogatja az erdélyi magyar sportot. Vagyis: a magyar kormánynak van egy víziója az erdélyi magyar sportra vonatkozóan. Ellentétben a román kormányok hosszú sorával.

De kérdezek mást: vajon Ciucă miniszterelnök úr miért nem utazik a Moldovai Köztársaságba, hogy ott egy helyi csapatnak szurkoljon? Hiszen időről időre a román kormányok is úgy tesznek, mintha lenne víziójuk: arról szónokolnak, hogy a Pruton túliak testvérek, románok, akiken segíteni kell. Persze, csak amolyan fanarióta, azúrködös módon, hogy a kecske is, meg a káposzta is. Tenni viszont nemigen tesznek semmit, például a moldovai sportélet támogatása érdekében. Vagyis: a román kormányoknak nincsenek vízióik. Na, hát ezért nem látjuk a román miniszterelnököket a moldovai lelátókon. Sem.”

Nyitókép: Orbán Viktor Facebook-oldala

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Reszelő Aladár
2022. július 23. 12:18
Szerintem azt várják, hogy szolgálataikért cserébe Moldvát is megkapják. Nem kell háborúzni, pláne nem nyerni, elég a megfelelő stratégiai ülepek tisztításával, illetve a stratégiai falloszok kényeztetésével foglalkozni. Régen lehetett láda aranyakért országrészeket venni. Eljön még ez az idő.
madar299
2022. július 23. 07:59
Ha még a sport sem tudja majd összehozni az embereket, akkor már nagy lesz a baj, térdre imára !
Ipolypart
2022. július 22. 22:55
Azért ment a meccsre, mert szereti a focit.
Parm
2022. július 22. 18:27
Milyen kis rosszindulatú, buta kis pöcs vagy te, hallod...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!