Tálcán kínálta-e fel Putyin Kárpátalját Orbánnak?

2022. július 28. 19:36

Vajon Putyin tényleg felosztaná Ukrajnát Ukrajnát Nyugat és Kelet között? Nem.

2022. július 28. 19:36
null
Rőfös Géza
Kontra

„Az orosz medve az úgynevezett fejlett Nyugat számára gyakran nehezen érthetően kommunikál. A közösségi média egy felületén megajánlani három NATO-tagország számára komplett országrészeket valószínűleg sem nem véletlen, sem nem tréfa.

Bár sem Orbán, sem a románok és különösen nem a lengyelek nem engedhetik meg maguknak, hogy akár csak érdemben fontolóra vegyenek egy ilyen felosztás szerinti új Közép-Kelet Európát, fontos üzenet lehet az amerikaiaknak, hogy keleti szövetségeseiket hajlandók lennének felbecsülhetetlen értékű »ajándékkal« elcsábítani még akkor is, ha ez a koncepció inkább tudományos-fantasztikus kategória, mintsem geopolitikai realitás.

Tekinthetjük úgy is, hogy Putyin megüzente: itt volna az ideje józan léptékű javaslatokról tárgyalni, mielőtt kevésbé észszerű megoldásokra kényszerülnek. Mi, magyarok több mint száz éve gyászoljuk a keserűen igazságtalan békediktátumok miatti nemzeti tragédiát. Nem sok magyar van, aki ne venne örömmel egy olyan történelmi fordulatot, amely során lehetőség lenne a tényleges nemzetegyesítésre – de csak akkor, ha az nem okozna több kárt, mint amennyi hasznot.

Hazánk az EU és a NATO tagjaként egy olyan szövevényes politikai-katonai és kulturális szövetségi rendszer szerves része, amely bármilyen állam rovására megvalósuló területi bővítést teljesen lehetetlenné tesz.

Egy biztos: Mi a békében vagyunk érdekeltek, mert a szankciók és az ukránok felfegyverzése leginkább nekünk, európai országoknak okoz károkat. Nincs most terítéken, hogy történelmi igazságtalanságokat orvosoljunk, az is kemény munkát igényel, hogy megőrizzük azt, amink van.

Az is elkeserítő, hogy ha már ilyen extrém üzenetekkel kell az amerikaiakat tárgyalóasztal mögé csábítani, akkor vélhetően még hosszan elhúzódó háborúra és annak minden káros következményére készülnünk kell.”

Nyitókép: Kremlin Press Office / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 68 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
esőember
2022. július 30. 22:12
Még szerencse, hogy aki a döntést hozza.., nem így gondolkodik. Ilyen kisebbrendűségi komplexusokkal tarkított véleményt inkább ne jelentessenek meg sehol, mert elveszi az életkedvét, még a bizakodó, nemzeti érzelmű embereknek is. A sorsfordító történelmi lehetőségek ált.-ban rövid időn belül kínálkoznak, és a döntést is gyorsan kell meghozni, mert utána évtizedekig , fél évszázadig nem lesz semmi. Ezért kell dörzsölt, jól képzett, jó politikai érzékkel rendelkező és legfőképp tökös vezető a megfelelő pillanatban. A politikai játszmák nem a fairplay szabályait követik. Ukrajna napjai meg vannak számlálva. Mióta függetlenné vált, soha nem volt életképes, önmagát fenntartani képes államalakulat. Korábban orosz köldökzsinóron, 2014 óta amerikai-angol támogatáson vegetálnak, velejéig korrupt, buta vezetőkkel és rendszerrel, fene nagy nemzeti büszkeséggel és kellő sovinizmussal, ami látjuk hova vezetett.. Amerika és Oroszo. nem tudtak megegyezni sem a semlegesség kérdésében, sem, hogy hova tartozzon az ország, ezért az orosz megtartja magának, ami kell neki, a többi ütközőzóna lesz, vagy felosztják a lengyel, magyar és román igények szerint, vagyis NATO terület lesz. Az USA így is nyer: közelebb jutottak az orosz határhoz, egyébként pedig leszarja, hogy mi lesz Ukrajna sorsa. Kárpátalja soha vissza nem térő lehetőség és a mienk.
Lajoss
2022. július 29. 14:53
Gejzám,a csüngőhasú el sem fogadná..:)
XTRO
2022. július 29. 11:08
Szépen emelték a tétet, érdekes üzenet..
Namond
2022. július 29. 07:29
Az oroszoknak kimondottan érdeke ugye, hogy NATO tagállamok területi nyereséghez jussanak Ukrajna felosztásával?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!