Ezért lesz a bántalmazottaknak sokkal nehezebb dolga a Heard-Depp-ügyet követően

2022. július 27. 18:13

Baromi veszélyes az a narratíva: »őt kedvelem, biztosan nem lehet bántalmazó.

2022. július 27. 18:13
null
Dr. Gyurkó Szilvia
wmn.hu

„Ráadásul minden ilyen ügyben felmerül a kérdés: Milyen jogon alkotunk ítéletet valakiről? Hogy jövök én ahhoz, hogy egy ügy érdemi kérdéseiről kinyilatkoztatást tegyek? Észreveszem-e, milyen baromi veszélyes az a narratíva: »őt kedvelem, biztosan nem lehet bántalmazó«.

Clintonnak korántsem kellett kiállnia olyan megalázó, lealacsonyító és megszégyenítő bánásmódot, mint Lewinskynak. Depp viszont komoly reputációs kárt szenvedett ebben az eljárásban. Heard magatartása az eljárásban nehezen összehasonlítható Lewinskyéval, miközben az, hogy mindketten nagyon durva bullying áldozatává váltak, tagadhatatlan. Vannak különbségek a két ügy között, és nyilván egy ilyen cikkben nem lehet minden szempontot sorra venni. Azt azonban fontos végiggondolni, hogy mit tehetnénk másképpen legközelebb?  

Például, ne felejtsük el, hogy mindenkit megillet az emberi méltóság.

Tegyünk különbséget az ügyről alkotott véleményünk, és az emberről mondott ítélet között.

Előbbi része a szólásszabadsághoz való jognak. Utóbbi könnyen válhat bántalmazássá. S ami nagyon fontos, tartsuk szem előtt, hogy a gyerekeink látnak minket. Az internet nem felejt. Ahogy viselkedünk, azzal példát mutatunk. Hogyan fogjuk tudni őket hitelesen megvédeni, ha az iskolában csúfolják, ha mi magunk helyből páros lábbal ugrunk bele a másikba a Facebookon?”

Nyitóképen Amber Heard és Johnny Depp. Fotó: SAMUEL CORUM / AFP

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 50 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2022. július 28. 15:30
Ez az ügy mitől ügy Magyarországon? Miért kellene véleményt alkotnunk erről?
gacsat
2022. július 28. 14:03
Már tettél feljelentést az öreg szivar helyett, akit Erzsike tegnap félholtra vert egy lábassal?
gacsat
2022. július 28. 14:02
Miért? Nyert a bántalmazott.
csulak
2022. július 28. 13:36
az amerikai demokraciaban nincs szolasszabdsag mar regota !
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!