Az extraprofitadóval Orbán egy nyugat-európai trendet próbál sajátosan meghonosítani

2022. május 31. 10:12

Európa számos országában használták az infláció enyhítésére. De sikerült?

2022. május 31. 10:12
null
Tóth Csaba Tibor
Tóth Csaba Tibor
Mérce

„A magyar profitadó-tervezet az európai trendbe illeszkedik, legutóbb a brit kormány alkalmazta, ugyancsak gazdasági kényszerből. Mivel pedig a Covid-válság után az áremelkedést a nagy cégek növekvő profitja hajtja, ezért logikus, de konzervatív kormányhoz mérten messze nem elégséges lépésről beszélhetünk.

Bizonyos körökben óriási felháborodást keltett máris, a részletek ismerete nélkül, hogy Orbán Viktor úgynevezett »honvédelmi« és »rezsivédelmi« alapba megadóztatja az egyes kritikus magánszektorok által termelt profitot. A miniszterelnök azt mondta, erre azért van szükség, mert az »emelkedő kamatok és az emelkedő árak révén a bankok és a nagy multicégek nagyobb haszonra, extraprofitra tesznek szert,« ezt pedig vissza kell adniuk annak céljából, hogy a válság hatásait kezelni lehessen. Ezért aztán a kormány kötelezte »a bankokat, a biztosítókat, a nagy kereskedelmi láncokat, az energiaipari és kereskedő cégeket, a telekommunikációs vállalatokat és a légitársaságokat, hogy extraprofitjuk nagy részét ebbe a két alapba fizessék be.«

A kormány egyes kritikusai, mint például Fekete-Győr András Momentum-frakcióvezető például úgy reagált, ha a Fidesz extraprofitot keres, nézzen körül a saját rokonai, barátai és üzletfelei köreiben. […] még mindig nem Mészáros Lőrincet vagy Szíjj Lászlót akarják nagyobb áldozatvállalásra kényszeríteni, hanem a telefonszámlát befizető, kenyeret vásárló, autót tankoló embereket«. Molnár Csaba DK-s EP-képviselő pedig egyszerű, gyerekrajz-ábrával szemléltette, a multiktól elvett pénzt az emberekkel fogják megfizettetni.

Jámbor András ezzel szemben elismerte, szerinte az extraprofit-adóztatás jó irány, ugyanakkor ő is hozzátette, egyrészt jó lenne, ha a miniszterelnök nem hagyná ki a kormányközeli oligarchák érdekeltségeit a közös teherviselés alól, másrészt szerinte is szavatolni kell, hogy a költséget nem az emberekre hárítják majd át. A sajtó egyes reakcióiból is azt látszik, valamiféle példátlan, őrületes lépésnek tartják – talán már csak rutinból is – a kormány legújabb intézkedését.Ha azonban a 2020 után kialakult infláció okainak és kezelési módszerei témájában megjelent cikkeket akár csak röviden áttekintjük, kiderül, nem így van.”

Nyitókép: MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
LancelotDuLac
2022. június 11. 04:57
Az extraprofitadó = egyenlő egy újabb dézsma a lakosság megnyomorítására. Lásd: Ryanair
Carcess
2022. június 01. 12:26
Mellélőttél buta libsi. Bejön. ez már bejött 2011-ben is, most is bejön. Az nem jön be amit ti jósoltok 12 éve.
Nagyhuba1
2022. június 01. 06:44
Igen sikerült ! Mivel fa a ballib média negatívan ír valamiről az biztos sikerült.
dragstar
2022. június 01. 00:11
Jérce
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!