Konferencia Európa jövőjéről: a reform előmozdítója?

2022. május 13. 12:19

Vita indulhat az uniós Szerződések módosításáról.

2022. május 13. 12:19
Dominik Hierlemann, Malte Zabel
Global & European Dynamics

„Tánc a plenáris ülésen, Beethoven fiatal zenészek interpretálásában és megható beszédek – pátoszok sorozatával ért véget május 9-én az Európa jövőjéről szóló konferencia a strasbourgi Európai Parlamentben. Az európai polgárok 49 javaslatot, több mint 300 intézkedéstervezetet mutattak be az európai politika vezetőknek.

(…)

A kezdet nem tűnt túlságosan biztatónak. Bár a konferenciát az EU-ról szóló közös gondolkodás nagy eseményeként hirdették meg, a kezdeti benyomás az volt, hogy a konferencia nem az uniós demokrácia előmozdításáról és az EU jövőjének alakításáról szól, hanem az intézmények közötti viszályokról. 

A Tanács, a Bizottság és az Európai Parlament nagyon eltérő elvárásokat és érdekeket képviselt, és arra törekedtek, hogy ezek érvényesíteni tudják. Ez végül egy meglehetősen bonyolult és némileg ellentmondó intézményi működéshez vezetett, egy végrehajtó testülettel és egy közös elnökséggel, ami szkepticizmusra adott okot.

A konferencia egészét érte kritika – nehezen átlátható folyamatok, a digitalizáció korlátozott szerepe, bonyolult eljárások és persze bizonytalanság azzal kapcsolatban, hogy a konferencia képes lesz-e egyáltalán kézzelfogható politikai eredményeket felmutatni. Végül is soha nem volt az uniós polgároknak ilyen széleskörű lehetőségük véleményük kinyilvánítására. A konferencia célja az volt, hogy bevonja az uniós polgárokat, és konkrét politikai változásokhoz és reformokhoz vezessen az EU-ban. De vajon sikerült-e ezt teljesíteni?

(…)

A konferencia képes lesz-e valódi politikai reformokat elindítani? Ezt a kérdést még korai lenne megválaszolni, hiszen a párbeszéd eredményeinek becsatornázása csak most kezdődik. A május 9-i ünnepélyes esemény azonban, az első 49 javaslattal, egyben prognózis is azzal kapcsolatban, hogy mire számíthatunk.

Három olyan területet van, ahol konkrét eredmények várhatóak. Először is az emberek politikai folyamatokban történő részvételé változik majd. Ursula von der Leyen, a Bizottság elnöke ígéretet tett arra, hogy a jövőben időt és erőforrásokat biztosítunk a polgároknak, hogy közvetlen ajánlásokat tegyenek, mielőtt a legfontosabb jogalkotási javaslatokat benyújtanák. Így a konferencia egyértelmű és kézzelfogható eredménye az európai polgárok uniós politikában való részvételének új keretrendszere. 

Másodszor, a konferencia hatással lesz az uniós politika alakulására. Hogy miként? A polgárok elképzeléseit egy 49 javaslatból álló átfogó csomag foglalja össze, amely 9 nagy témakört érint. Mindegyik 2-21 szakpolitikai intézkedést tartalmaz, vagyis mintegy 300 javaslatot fogalmaztak meg az EU jövőjéről. Az intézkedések egyértelműen az európai integráció elmélyülését jelzik, ami egy föderálisabban működő Európa irányába vezethet.

A konferencia továbbá a Szerződesek módosításról is vitát indított el. A polgárok legmerészebb javaslatai közül néhány szerződésmódosításhoz kötött. Nem meglepő, hogy az Európai Parlament kész leütni a feldobott labdát. Az európai intézmények között az EP az első, amely a Szerződések módosításához szükséges európai csúcs összehívását kezdeményezi.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
csulak
2022. június 10. 16:08
KEvesebb Bruszel tobb nemzetallam, ez a celunk!
minekkellregisztralni
2022. június 10. 16:07
Az őshonos európai nemzeti kisebbségek/közösségek tárgyában beadtunk egy kezdeményezést, az EU meg fütyül rá nagy ívben.
tomtam
2022. június 01. 21:57
Az egész a nemzeti szuverenitás ellenében lett kitalálva. Úgy adták elő, mint egy óriási demokratikus szellemi dzsemborit. Az már gyanus volt, hogy szelektálták a kérdéseket és véleményeket, tehát cenzúráztak, ma meg persze azt halljuk, hogy a megnyilvánulások a föderalizmus irányába tendálnak. Ócska akció az egész.
Akitlosz
2022. május 17. 22:11
A népszavazás intézménye továbbra sem fér bele az új keretrendszerbe sem.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!