Előre csak együtt tudunk menni!

2022. május 25. 16:58

12 év tapasztalatával vallom, hogy erős állam nincsen erős és cselekvőképes önkormányzatok nélkül.

2022. május 25. 16:58
null
Cser-Palkovics András
Facebook

„Magyarország új kormányának tagjai letették az esküt! Gratulálok minden kormánytagnak, kitartást, bölcsességet és éleslátást kívánok nekik, hiszen nem könnyű feladatokért vállalnak felelősséget!

Polgármesterként, az önkormányzatiság és az önkormányzati rendszer elkötelezett híveként kötelességem, hogy rögtön az új kormány első, teljes munkanapján felvessek néhány a magyar településeket érintő kérdést, persze a teljesség igénye nélkül. Korábbi ígéretemnek megfelelően ezeket pontokba rendeztem.

12 év tapasztalatával vallom, hogy erős állam nincsen erős és cselekvőképes önkormányzatok nélkül. Az államnak partnerként kell kezelnie a településeket, de az önkormányzatok sem várhatják minden probléma megoldását kizárólag az államtól.

1. Településfejlesztés: Fontos leszögezni, hogy a fejlesztéspolitika (Modern Város Program, Magyar Falu Program, TOP, állami fejlesztések) területén jelentős előrelépés történt 2010 után. Talán soha nem állt rendelkezésre ennyi forrás a települések fejlesztésére, mint ezekben az években. Kihívásokkal teli időszakot élünk azonban jelenleg a beruházások tekintetében, hiszen az elszabaduló árak és kiszámíthatatlan körülmények, illetve az egyre több területen megjelenő szakemberhiány a folyamatban lévő beruházásokat is veszélyezteti, újak indítását pedig ellehetetlenítheti.

2. Megszűnt szerencsére az a korábbi rossz gyakorlat is, amely során az állam úgy adott az önkormányzatoknak új feladatokat, hogy pénz nem érkezett azokra. Ennek köszönhetően adósodtak el a települések. Az adósságkonszolidáció életmentő volt a településeknek. Az pedig egy fontos és közös cél, hogy a települések ne adósodhassanak el újra.

3. Első a mindennapi működés biztonsága: Az önkormányzatok, az intézményhálózat és a közszolgáltatások üzemelése kapcsán nagyon komoly kihívások (pl. elszabaduló energiaárak, munkaerőhiány, infláció) tapasztalhatók. Elsődleges szempont kell legyen minden település számára, hogy az alap- és közszolgáltatások mindenkor biztonságban működjenek a következő években is. Az állam-önkormányzat viszonyrendszert is ez kell, hogy meghatározza.

4. Finanszírozás: Ez egy tág, stratégiai kérdés, melynél először azt kellene megválaszolni, hogy milyen szerepet szánunk az önkormányzatoknak. Rengeteg irány lehetséges, de a lényeg, hogy jelenleg nem igazán definiált, hogy hosszabb távon mit várunk a magyar önkormányzatoktól, azon belül, mit várunk a megyei jogú városoktól. Meggyőződésem, hogy a nagyobb önkormányzatok szinte bármilyen feladatot képesek lennének elvégezni, ám jó volna ezt stratégiai célok irányába, hosszú távon is stabil keretek között tenni. A finanszírozásnak ehhez kell igazodnia, hiszen a gombot varrjuk a kabáthoz, nem fordítva.”

Fotó: MTI Fotó: Soós Lajos

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ivanoohe
2022. május 26. 10:56
Szia András :) Csak így tovább!!! Indián :)
Akitlosz
2022. május 26. 00:24
Az is fontos cél lenne, hogy az állam ne adósodjon el. De hiába.
pollip
2022. május 25. 20:40
Fehérvár fejlődik, szépül, még ha vannak is sértett emberek valamiért.
anegy_
2022. május 25. 17:58
Ha jól figyeltem, a hosszú olvasmányban nem találtam olyan pontot, amely korlátot szabna a személyi állományra, alpolgármesterek, tanácsadók és egyéb kitalált zsíros állásokra. Ezen a területen feneketlen a kas. Pl. főváros Legutóbbi kiugró eset a Márki-szaros város. Aki úgy járta az országot, hogy + alpolgármester vett fel. Abban a picsa városban 3-4 alpolginak is tömte a zsebét, a büdzséből. Ezt hogy lehet? Here gerinek meg megszámlálhatatlan tanácsadója van. Ezt hogy lehet?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!