A fontos különbség ukrán menekültek és illegális migránsok között

2022. május 23. 13:41

A liberális szakértők újabban rendre összemossák az Ukrajnából menekülőket a migránsokkal.

2022. május 23. 13:41
null
Kovács Zoltán
Kovács Zoltán
Scoop

„A migrációs válság 2015-ös kezdete óta Orbán Viktor miniszterelnök és kormánya olyan bevándorlási politikát folytatott, ami minden nemzetközi egyezménynek és szabályozásnak megfelel. Akinek menedékkérelmet nyújt be, és azt elfogadja a magyar állam, az menekültstátuszt kap Magyarországon. A folyamat egyszerű: a kérelmet a magyar nagykövetségeken lehet benyújtani, aki megkapta menekültstátuszát, az beléphet Magyarországra. 

Van azonban egy fontos részlet ezzel kapcsolatban. A nemzetközi szabályozáshoz igazodva az illetőnek az első biztonságos országban kell benyújtania a menedékkérelmet. Magyarország is ehhez alkalmazkodik. Amikor egy bangladesi állampolgárságú Magyarország déli határán kérvényezi a menekültstátuszt, akkor az némi gyanakvásra adhat okot. 

Minden józan gondolkodású ember beláthatja: lényeges különbség van aközött, hogy nagyszámú, többnyire afgán és szír fiatalember érkezik a magyar-szerb határra a Közel-Keletről, valamint aközött, hogy nők és gyermekek menekülnek a szomszédos Ukrajnából. Magyarország az első biztonságos ország, amit elérnek, így hát morális kötelességünk, hogy ennek megfelelően segítsünk nekik. 

Magyarország migrációs és menekültpolitikája tehát nem egy »migrációs apartheid«. Ez egy olyan rendszer, ami a nemzetközi szabályokat maradéktalanul tiszteletben tartja, és ami ennél is fontosabb: a józan észen alapul.”

Nyitóképen: Migránsok Röszkén. Fotó: MTI / Kelemen Zoltán Gergely

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Fidesz2032
2022. május 24. 02:06
Hadd haljon mind! Egyedül a kárpátaljaiak jöjjenek, honfitársaink! Ukrajnából ukránként csak a hazátlanok menekülnek! Mit fizessük itt mi az ő jólétüket? Tetszett volna lejönni a NATO csecséről! Gondolkozni kellett volna előtte, most viseljék a következményt!
Augustinus A.
2022. május 23. 20:29
Ha kell választani a muszlimok, meg a magyargyűlölő neonácik között, akkor inkább az előbbi. Bár inkább egyik sem.
olajfa1
2022. május 23. 16:06
Na ezt a nagyon fontos eltérést NEM AKARJÁK TUDOMÁSUL VENNI AZ EURÓPAI ILLETÉKES ELVTÁRSAK!
Ati Papa
2022. május 23. 16:03
Volt olyan nap, hogy Romániából több ukrán jött ide, mint Ukrajnából. Úgy tudom, hogy Románia az első biztonságos ország ebben az esetben. Akkor a Kovács úr által is említett egyezmény szerint Magyarországon ők miért menekültek? Mi mindenkit előírás szerint precízen regisztrálunk és a nagy részük azonnal továbbáll. Lesz mit röhögni-a Románoknak- ha egyszer csak visszatoloncolják őket oda, ahol regisztrálták őket.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!