Kiutak a vidékizés emésztőgödréből

2022. április 11. 09:09

A nagyvárosi életforma megbukott a fenntarthatósági vizsgán, és nincs többé alapja kioktatni a vidéket!

2022. április 11. 09:09
null
Kardos Gábor
Index

„A dühösen vidékizők nyilván azt hiszik, a narancsuralmi rendszer által megvezetett falusi bugrisok karikatúráját adták, miközben legalább annyira róluk és urbánus előítéleteikről szóló karikatúra rajzolódott ki sok, ilyen témájú beszámolóból a nagyvárosi véleménybuborékot kipukkasztó választási vereség nyomán. Nemcsak a kirívóan fölényeskedő posztokra érvényes ez, hanem sajna többnyire a kulturáltabb, empatikusabb együttműködésre buzdítókra is. 

»A magyar vidéket felemelni« óhajtó humanista jóemberkedés ahhoz hasonló, mint mikor Afrikába vagy Indiába mennek jótékonykodni olyan gyarmattartó országok polgárai, melyeknek egész jóléte ezeknek a szegény elmaradott országoknak a globális lerablására épül.

Pont ugyanilyen a falusias vidék és a nagyvárosi centrumok viszonya, nemcsak gazdaságilag, de ideológiailag is megdöbbentően pontos az analógia a gyarmatosítással. Mert a nagyvárosok nagyobb gazdagsága és az ebből adódó kulturális fölénye, nagyobb »fejlettsége« már évszázadok óta a vidéktől elvont anyagi és humán erőforrások koncentrációjára épül. Arra a központosító rendszerre, amiről nem mellesleg épp a mi korunkban derült ki egyértelműen, hogy mekkora zsákutca globálisan, és mennyire fenntarthatatlan... túl azon, hogy eleve mennyire igazságtalan volt az első perctől kezdve, amióta megjelent ez az ellentét, amiből kialakult a népi-urbánus szembenállás és az ezt leképező pártpolitikai táborok.

A vidékizés három fő csapdája

A vidékizés három fő csapdája, hogy 

  1. pont az ellenkezőjét éri el vele az ellenzéki tábor, mint amit szeretne: ismétlődő NER-kétharmadot
  2. észre se veszi nagyvárosi haladásbuborékjában, hogy a pestiek vidékizése mennyire provinciális, és mennyire elmarad a ma legkorszerűbb világvárosi trendektől (ahol nem csupán növelik a zöld felületeket, de lényegében megpróbálják újra falusivá tenni a túlurbanizált nagyvárosi környezetet)!
  3. a nagyvárosi túlfogyasztás modellje mint életforma mára nemhogy jövőperspektívát nem jelent, de maga a fő probléma ezen a bolygón, amihez képest egyértelműen egy földközelibb, falusiasabb életforma a fenntartható jövőkép ma már, túl azon, hogy egészségesebb és harmonikusabb, még a jobb fogyasztói életminőség elérése szempontjából is egyre inkább a zöld környezetbe kivonulás az uralkodó trend, különösen »elit« körökben. 

A nagyvárosi életforma megbukott a fenntarthatósági vizsgán, és nincs többé alapja kioktatni a vidéket!”

Nyitókép: YouTube / Telex

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 39 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Peppa
2022. április 11. 11:38
Ez mind igaz, de még nagyobb az ellentét a belpesti libsik által is támogatott eltörléskultúra, genderideológia és deviáns szexuális kisebbségek támogatása, sőt, pozitív diszkriminálása és a természethez és Istenhez közel álló emberek normális gondolkodása - az apa férfi, az anya nő, a megszületett gyermek pedig vagy fiú, vagy lány és nem ökológiai lábnyom - között.
Búvár Kund
2022. április 11. 11:27
Bizony, bizony. Röhögve hallgatjuk sokszor, a "modern, zöld" városiakat akik tudatos zöldségükben most fedeznek fel és vezetnek be trendiként, hatalnas innovációs vásárlásként olyan dolgokat, amit vidéken mindig is így csináltak/csináltunk. Pl vályogfalból építkezni, vagy kosárba, vászontáskába vásárolni, reklámszatyor helyett. Pradicsomot nevelni virágcserépben, komposzttálni, a fürdővízzel öblíteni a wc-t a nap hőjével melegíteni a vizet stb..stb Jav. Talán még rosszul is írtam, mert még régen a városi emberi is így csinálta. Inkább helyesebb a "modern városi" megkülönböztetés. A modern városi, aki ahelyett hogy megjavítana vmit, inkább kidobja, és újat vesz. Legyen az tévé, teló, bútor, mikro, házastárs, de lassan már nyugaton a gyerek is! Hisz hány éves korukig lehet abortálni őket? 18?
Szilágyi Miklós
2022. április 11. 11:14
Röhejes a vidékizés, hiszen amikor mindenkinek van autója, rendes tömegközlekedés van, mindenkinek internet stb. mitől lenne vki kulturáltabb, tájékozottabb, műveltebb attól hogy Pesten lakik?? A pesti se megy többször színházba, mint a vidéki, évente 2-3 szor. Szépművészeti Múzeumba se jár állandóan. Nevetséges állítás az is hogy Pesten mindenki jól öltözött, menjenek már ki a vidékizők az utcára, nézzenek szét. Ráadásul Pécs, Szeged kivételével a vidéki központokban is fidesz győzelem volt. Majd kiderül hogy Debrecen Sopron, Győr vagy Eger prosztó tanya hely, kínomban röhögök a sok panel vagy szoba konyhás garzonban lakó pesti bunkón.
ifazah
2022. április 11. 11:09
Éljenek csak a húgyszagos flaszteren. Eddig is meg voltunk nélkülük. Nekik Magyarország egyenlő egy Budapest térképpel. Maradjon is ez így! Itt vidéken, mucsán, nem kíváncsi rájuk senki, csak rontják a friss levegőt. Ha többször jönnének, a Melegétel-Bárból is mi maradna???
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!