Nem válunk mi is Putyinná, ha betiltjuk az RT-t és a Sputnikot?

2022. március 08. 10:50

A Nyugat- és főleg Amerika-ellenes érzület már rég nem egy marginális szubkultúra sajátja.

2022. március 08. 10:50
null
Seres László
Seres László
Azonnali.hu

„Válasszunk szét két dolgot: van-e elvi alapja háború idején leállítani az ellenség propagandáját, és van-e tényleges értelme? A két csatorna legfőbb főnöke most már háborús agresszor is, de tény, hogy a probléma az EU lépésével nincs megoldva.

Betiltjuk a Kreml médiagépezetét az EU-ban – jelentette be Ursula von der Leyen múlt hét közepén a 27-ek döntését, amit azzal indokolt, hogy az RT és a Sputnik, valamint leányvállalataik így »nem terjeszthetik hazugságaikat, hogy igazolják Putyin háborúját, és hogy megosztottságot szítsanak uniónkban«.

Az RT, a Sputnik és a többi, a Kreml által finanszírozott vagy hozzá bekötött média természetesen eddig is terjeszthette hazugságait és szíthatta a megosztottságot az unióban, és ehhez minden joga meg is volt. Az EU pontosan tudja, hogy nehéz döntést hoz.

»Ezek olyan intézkedések, amelyeket nem veszünk könnyelműen. A legmegfelelőbb jogi utat keressük annak biztosítására, hogy elérjük a célunkat« – jelentette ki a bizottság szóvivője, és valóban, nagyon erős és belátható érv kell ahhoz, hogy a szólást korlátozzuk (Németország például egy igen kétséges jogi érvvel zárta ki nemrég az RT DE-t tévés kínálatából).

Ezt az érvet azonban a nevezett két médiacég legfőbb hírszerkesztője, Vlagyimir Putyin szolgáltatta azon a reggelen, amikor hadserege megtámadott egy független országot, és az azóta eltelt időszakban már több ezer halottat, sebesültet állított elő.”

Nyitókép: Romain Longieras / Hans Lucas / AFP. Illusztráció.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 34 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
öszödibeszéd
2022. március 09. 19:29
Az amerikai érdekszférához tartozó nyugati médiáknak is megvannak a saját narratíváik, propagandisztikus fogásaik, különbejáratú fake newsjaik. Ha a Russia Todayt nézzük, akkor az orosz birodalmi nézőpontból láttatják velünk a világot, az ő alternatív univerzumukkal. A harmadik globális hatalomnak, a kínai birodalomnak is megvannak a hírcsatornái. Néha hasznos lehet kikukucskálni a paradigmatikus dogmáink mögül, és belenézni másik nagyhatalmi diskurzusokba, narratívákba.
kailniris
2022. március 08. 14:25
Szerintem ez a gyöngyszem az írásban: "A szólás szabadságát az EU tagállamai eltérően értelmezik" Nocsak a szólásszabadságot lehet eltérően értelmezni(ahogy a németek pl), de a demokráciát az csak úgy ahogy a németek (pl.)
lofejazagyban
2022. március 08. 12:59
csak most zavar a cenzúra? a Tech cégek évek óta gyakroloják, a gugli, a facse, stb. Régen rosszabb a globalista elit, mint Putyin. Szétbaszták az élhető arab országokat, cenzúráznak, erőszakoskodnak, képmutatók és hazugok. Ez a szar :(
Akitlosz
2022. március 08. 12:33
"A Nyugat- és főleg Amerika-ellenes érzület már rég nem egy marginális szubkultúra sajátja." Nem is mernek népszavazást tartani sem az EU, sem a NATO tagságról.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!