Ki is Európa első számú vezetője – Putyin csak Orbán után találkozott Macronnal

2022. február 09. 10:36

Végleg összeomlott a magyar baloldal diplomáciáról alkotott, téveszmékkel teli álomvilága.

2022. február 09. 10:36
null
Sümeghi Lóránt
Sümeghi Lóránt
Kontra

„Miután Emmanuel Macron francia elnök is egyeztetés céljából Moszkvába utazott, végleg összeomlott a magyar baloldal reálpolitikáról és diplomáciáról alkotott, téveszmékkel teli álomvilága. A Nyugat és Kelet között egyre forrósódó vita közepette Orbán Viktor egy héttel ezelőtti moszkvai látogatása nemcsak meghatározó, hanem egyben reménykeltő lehetőséget biztosított mind a magyar, mind pedig az európai állampolgároknak arra vonatkozóan, hogy egy potenciális konfliktus hatékony feloldása a diplomácia nyelvén keresztül valósuljon meg.

Hogy e felfogásban mi, magyarok, mennyire elkötelezetten hiszünk, hűen érzékelteti, hogy a magyar kormányfő Oroszország kapcsán több ízben hangsúlyozta e megközelítés fontosságát.

Mint mondta, »a magyarok és a közép-európaiak általában is abban érdekeltek, hogy a feszültséget Kelet és Nyugat között csökkentsék és mindent megtegyenek annak érdekében, hogy a feszültség alábbhagyjon, […] ehhez tárgyalásokra és párbeszédre van szükség«, majd hangsúlyozta, hogy látogatása egyben egy békemisszió is, melynek keretében elmondta, »az Európai Unió egységes és nincs olyan európai vezető, aki konfliktust akarna Oroszországgal«.

Csakhogy a hazai baloldal a geopolitika effajta pragmatikus szemléletét – és minden más szakpolitikai szempontot, mint például a hosszú távú energetikai szuverenitásunk kérdését – már a találkozót megelőzően szándékosan figyelmen kívül hagyta, ehelyett felháborodott és olyan kínosan alacsony színvonalú közleményekkel terhelte a magyar nyilvánosságot, minthogy, ha már Orbán Viktor elment Moszkvába, akkor haza se jöjjön.

Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 47 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
masikhozzaszolo
2022. február 09. 17:24
Putyin csak Orbán után találkozott Macronnal. Egy kicsit pontosítanék, mert el lett vétve az Origo. Sorrendben: Először Orbán fogadta Macront Magyarországon. Majd utána Putyinhoz ment Macron. Sőt: még korábban Orbán fogadta Putyint 2019. És fogadta Sopronban Merkelt. És 2019. jun.28. G20 Putyin-Macron.
critical man
2022. február 09. 15:11
Lemondott a parlamenti képviselő a „rosszul megfogalmazott” ukrajnai tweet miatt. A finn parlament külügyi bizottságának vezetője "forró vízbe került" egy Kijev NATO-tagságáról szóló poszt miatt a közösségi médiában. Mika Niikko prominens finn parlamenti képviselő bejelentette, hogy lemond a finn parlament külügyi bizottságának éléről. Ez azután történt, hogy egy később „rosszul megfogalmazott” tweetben azt javasolta, hogy a Nyugatnak csak meg kell ígérnie Oroszországnak, hogy Ukrajna nem csatlakozik a NATO-hoz, hogy megoldja a folyamatban lévő válságot.
Járványfigyelő
2022. február 09. 12:59
Az hagyján, Borisz aznapra jelentkezett be telefonbeszélgetésre a Cárnál, amikor a Patás volt nála, annyit üzent vissza, hogy "szicsasz".
olajfa1
2022. február 09. 12:19
Azt hiszem, hogy valami nagy üzlet van láthatáron... ott Putyin körül..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!