Az „iszlamofóbia” fegyvere, avagy szabad-e kritizálni a muszlimokat és az iszlámot?

2022. február 21. 16:43

Európa biztonságát a távoli múltban nem egyszer fenyegették muszlim hatalmak.

2022. február 21. 16:43
null
Sayfo Omar
Migrációkutató Intézet

„Európa biztonságát a távoli múltban nem egyszer fenyegették muszlim hatalmak. Ibéria mór megszállása vagy az oszmán hódítás azonban nem, vagy csak kis mértékben épült be azon nyugati országok (Nagy-Britannia, Németország, Hollandia, Belgium vagy a skandináv államok) történelmi emlékezetébe, ahol ma nagy számban élnek muszlim bevándorlók. Kivételt Franciaország jelent, ahol Ibéria megszállásának vagy épp Martell Károly harcainak az emléke a 20. századig megmaradt. A történetírók azonban ezeket nem kizárólagosan vallási, hanem legalább ennyire etnikai és hatalmi konfliktusokként örökítették meg.

Az 1990-es, majd 2000-es évekban a nyugat-európai országokban megvetették lábukat az olyan iszlamista mozgalmak, mint a Muszlim Testvérek, a Tablighi Dzsamaat, a különböző szalafita hálózatok és egyéb csoportok, amelyek megkezdték a vallásukat nem tartó, vagy azt csak kulturális hagyományként megélő másod- és harmad-generációs muszlim bevándorlók »visszaiszlamizálását«. Noha társadalmi bázisuk nem volt túl jelentős és a többség a muszlim közösségeken belül is fenntartásokkal állt hozzájuk, prominenseik kizárólagosságot követelve »az iszlám« nevében tettek kijelentéseket, szövetségeket kötöttek különböző politikai (jellemzően baloldali) erőkkel és sikerrel tematizálták a muszlim közbeszédet. Magukat az »iszlám védelmezőinek« állították be és agresszív retorikával feleltek a vallásukat vélten vagy valósan ért kritikákra, valamint a muszlimok ellen megszaporodó inzultusokra.13 Ugyanezek a csoportok (és sokszor mérsékeltebb szimpatizánsaik is) a palesztin-izraeli konfliktust, Afganisztán 2001-es és Irak 2003-as lerohanását az »iszlám elleni háborúként« tematizálták és egyfajta globális »muszlimüldözés« illúzióját erősítették a muszlim bevándorlók körében. 

Az iszlámról szóló politikai és társadalmi közbeszéd a 2001-es terrortámadások, majd a 2015- ös migránsválság és az Iszlám Állam felemelkedése óta folyamatosan radikalizálódik Nyugaton, amihez mindkét oldalon elsősorban a radikálisok adják az alaphangot. Az európai muszlimok félelmeinek monitorozását, egységes keretrendszerbe való foglalását eddig jellemzően ideológiailag, vallásilag és politikailag motivált csoportok végezték, akik valójában nem vagy csak kis mértékben voltak/vannak beágyazva a nyugati társadalmak muszlim közösségeibe. Tevékenységük így nem tekinthető valódi érdekvédelemnek. Ezen szervezetek sokszor fősodratba tartozó (elsősorban baloldali és liberális) politikai erőkkel kötöttek szövetséget, akik ettől a muszlim szavazatok megnyerését remélték. Az »iszlamofóbia« elleni harcot az elmúlt időszakban Törökország is eszközként használja fel nemzetközi befolyásának növelésére. Noha az »iszlamofóbiának« nincs konszenzusos definíciója, a fenti csoportoknak deklarált célja, hogy az »iszlamofóbia« a rasszizmushoz hasonló bélyeggé váljon, az azzal vádolt személyek és szervezetek pedig veszítsék el szalonképességüket, és kerüljenek politikai és társadalmi karanténba. A legfontosabb kérdés tehát nem az, hogy mi tekinthető »iszlamofóbiának«, hanem az, hogy mely csoportnak áll hatalmában másra nyomni annak bélyegét.”

Fotó: Rizwan TABASSUM / AFP

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
01234567890
2022. február 22. 11:13
Mit keres itt a nemzetiszocialista, antiszemita nyilasocska @annamanna? Hol vannak a kisnyilas haverjai @MayorAnna és @Palika1955?
simonvitéz
2022. február 21. 23:00
Megmondom oszintén, én ilyen Nyugat Európáért nem aggódnék. Majd ugyanúgy kettéválik Európa, mint a Nyugat Római Birodalom bukása után. Az élet meg megy tovább.
TOM66
2022. február 21. 19:42
"avagy szabad-e kritizálni a muszlimokat és az iszlámot?" Szabad,de kevés az olyan tökös újságíró. :-D (ha meg kritizálják,még kevesebb lesz :-D) Inkább a keresztényeket,ők úgyis odatartják a másik orcájukat.
navis praetoria
2022. február 21. 18:42
Európa iszlám kolonizációja közel 1000 évig tartott. Nem etnikai, hanem kifejezetten vallási alapon. Ehhez képest Európa a muszlim világot súlyozott átlagban kb. 50 évig kolonizálta - a török birodalom volt gyarmatait kb 30 évig, a leghosszabb a Maghreb kalózpartjának francia gyarmatosítása volt, kb. annyi ideig tartott, mint a török hódoltság Magyarországon. A muzulmánok most újra expanzióban vannak Európában. A demográfiai tendenciák alapján Franciaország gyakorlatilag már elesett.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!