A rendszerkritika értelme 2022-ben és a „csirke far-hát”

2022. február 03. 11:00

Az ellenzék egy része már most a megszorítások pszichózisában ég.

2022. február 03. 11:00
null
Antal Attila
Antal Attila
Mérce

„A csirkefarhát-eset megmutatta: ahogyan egyre nő az ellenzéken a politikai és társadalmi nyomás, úgy válik egyre kilátástalanabbá érdemi rendszerkritikai üzenetek megfogalmazása. Úgy vélem a rendszerkritikai oldalnak két végletet kellene elkerülnie: egyrészt bármilyen fájdalmas is legyen az ellenzékből (vagy annak bizonyos részeiből) való kiábrándulás az Orbán-rendszer leváltásán kell dolgoznunk, másrészt akkor is az Orbán-rendszer leváltásán kell munkálkodni, ha annak bizonyos politikáit a kormányozni kívánó ellenzék szemmel láthatóan folytatni akarja.

Egy idő után az ember hozzászokik ahhoz, hogy a rendszerkritikai üzenetek, úgy mint a globális kapitalizmus és az azt fenntartó multinacionális vállalatok, valamint a velük szövetséges autoriter nemzetállamok bírálata bizony a politikai »senki földjére« sodorja. Ez azzal jár, hogy az Orbán-rendszer szempontjából kommunistának, az ellenzéki közvélemény liberális része felől pedig orbánistának (olykor ugyancsak kommunistának) vagyunk bélyegezve. Ebben az az igazán rossz, hogy az ellenzék meghatározó része sem tekinti legitimnek a rendszerkritikát (gondoljunk bele például abba, hogy az ellenzéki előválasztáson lezajlott úgy egy klímavita, hogy a klímaválságnak a kapitalizmusban gyökeredző okaira semmilyen érdemi reflexió nem érkezett). Ez a helyzet abból is következik, hogy a rendszerkritika ma Magyarországon zömmel intellektuális pozíció, vagy jobb esetben is az ellenzéki összefogás társutas mellékszereplője. A malomkövek között őrlődés (amely lényegében a rendszerváltás óta tart, sőt már az előtt elkezdődött) és az állandó frusztráció oda vezetett, hogy a magyar rendszerkritikai oldalon rendre megfogalmazódnak olyan szempontok is, hogy az ellenzék az Orbán-rendszernél is vehemensebben szolgálná ki a globális kapitalizmus érdekeit, kéjes vágy fűti a megszorítások politikájának ismételt bevezetése kapcsán: ezek (és persze ezerféle személyes sértődés) miatt pedig mára kialakult az Orbán-rendszer látens és/vagy dacos elfogadása a rendszerkritikai oldal bizonyos szféráiban. Azt gondolom, hogy erről nyíltan kell beszélni és mindezt kellő határozottsággal kell visszautasítani: a rendszerkritikai oldal semmilyen módon nem támogathat egy autoriter rezsimet.”

Nyitókép: Facebook

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kormánypárti1
2022. február 04. 17:08
Mindig azok a rendszerkritikusok, akik kiesnek a potyautas státuszból. És minél hosszabb időre esnek ki, annál kritikusabbak. És van egy pont, (életük delén túl, amikor már potyautasként se sok jó vár rájuk) amikor annyira rendszerkritikusok lesznek, hogy bárkit megölnének a két kezükkel, csak hogy leesen valami jól fizető lébecolós pozíció.
diós guba
2022. február 04. 09:58
Hú bazd meg.Ezt az írást kéne terjeszteni minden magyar kocsmában.Röhögne mindenki, de ez nem következne be, mert ezt a szart senki nem olvasná végig. A klozetben végezné.
Anonymtalan
2022. február 04. 08:09
Állj már le hülye! Egyrészt mi a fasz bajotok van a csirkefarháttal, másrészt meg a csirkemellre ugyanúgy vonatkozik meg jó pár mindenre. Költői kérdés volt amúgy, mert tudom miért, csak a szokásos kijön belőletek a náci-übermensch, mint mindig, lenéztek és gyűlöltök egy általatok kitalált sztereotípiát és szerintetek őket mindenkinek megkéne vetni, ettől remélitek, hogy majd rohannak rátok szavazni.
Tiszafa
2022. február 03. 20:02
Te ostoba muciológus...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!