A Beneš-dekrétumokra hivatkozva vesznek el magyar tulajdont Szlovákiában. Most, 2022-ben

2022. február 16. 14:23

Szlovákia elkezdte befejezni az 1945-ben indított eljárásokat és most veszi el az akkor valamilyen oknál fogva el nem kobzott földeket. Interjú.

2022. február 16. 14:23
Fiala-Butora János
Válasz Online

„– Miután a Beneš-dekrétumokra hivatkozva egy autópályaberuházásnál tömegesen sajátítja ki a szlovák állam a magyar tulajdonosok földjeit, ön igen keményen fogalmazott: „Olyan ez, mintha utólag nem érvénytelenítettük volna a náci korszak törvényeit, és most egy árjásító rendelet alapján koboznák el egy zsidó származású ember házát, arra hivatkozva, hogy erről 1942-ben született döntés, csak akkor nem tudták végrehajtani.”

– Elismerem, erős mondat, de nemcsak én gondolom így. Két hete a szlovák Földalap vezetője erősítette meg, hogy jogilag tényleg erről van szó. Az állam igyekezett titokban tartani a vagyonelkobzásokat. Majd amikor nyilvánosságra kerültek, megpróbálták azzal indokolni, hogy az eljárások valójában már 1945-46-ban megtörténtek és most csak a valósággal hozzák összhangba az ingatlan-nyilvántartást. Csakhogy ez hazugság.

– Álljunk meg egy pillanatra! Mindig azt hallottuk, hogy a Beneš-dekrétumok a történelem részei, a második világháború utáni Csehszlovákiában a magyarokat és németeket kollektíven büntető jogszabályokat már nem alkalmazzák.

– A történelmet nem lehet lezárni, időnként újra felbukkan. Edvard Beneš csehszlovák köztársasági elnök több rendeletet, úgynevezett dekrétumot is kiadott a második világháború lezárultát követő zűrzavaros időben; legitim parlament híján ezek aztán törvényerőre emelkedtek. A magyar és német kisebbség jogfosztásáról több rendelkezés is szólt. Negyvenezer embert vittek kényszermunkára Csehországba, másokat kitelepítettek, s minden magyartól elvették ingatlanját és földjét. Utóbbi okozza ma a gondot. Tényleg úgy gondoltuk, hogy a jogfosztások a múlt részét képezik. A rendszerváltás után ez is volt a szlovák állam hivatalos álláspontja, viszont az elmúlt években előkerültek olyan ügyek, amelyek során a Beneš-dekrétumokból következő elkobzási végzéseket alkalmaztak. Az eljárások különösen 2018 után kezdtek tömegessé válni. Kezdetben én is szkeptikus voltam, elképzelhetetlennek tartottam, hogy a 21. században, az Európai Unióban ilyesmi létezhet. De tényleg ez történik.

A szlovák állam 1945 és 1947 között a magyarok és németek ellen származásuk miatt, kollektív bűnösség alapján kiadott konfiskációs végzéseket elővéve az egykor büntetett emberek leszármazottait fosztja meg ingatlanvagyonuktól.

– Nem értjük. Ha egyszer a csehszlovák állam elvette a tulajdont, hogyan veheti el azt még egyszer Szlovákia?

– Úgy, hogy hetvenöt éve a döntéseket helyben különböző okokból nem mindig hajtották végre. Egyeseket nem tudtak elérni, mert mondjuk hadifogságban voltak, máshol a háború utáni kaotikus helyi viszonyok akadályozták az elkobzást. Lényeg a lényeg, hogy 1948-ig, a kommunista hatalomátvételig a szabályok alapján sokaktól el kellett volna venni a vagyont, de a gyakorlatban erre nem mindig került sor. Sőt, ezeknek az embereknek egy része vissza is kapta tulajdonát, ám ezt a tényt nem jegyezték be a telekkönyvbe. A kommunizmus alatt a kérdés érdektelen volt, hiszen a magántulajdon megszűnt. A diktatúra bukása után viszont hatalmas lett a káosz az ingatlan-nyilvántartásban. Előfordult, hogy a régi tulajdonost minden további nélkül beírták új tulajdonosnak, máskor viszont az elvett ingatlant átírták az államra. Végül 2018-tól az állam fű alatt nekilátott a probléma megoldásának. Mégpedig úgy, hogy elkezdte befejezni az 1945-ben indított eljárásokat és most veszi el az akkor valamilyen oknál fogva el nem kobzott földeket.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 105 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Bigbeeeee
2022. március 03. 22:47
Na, menjünk sorjában: Ha soha nem nyertél egyetlen állampolgársági pert sem és szerinted ilyesmi nem is lehetséges, mi a bánatért viszel most is két ügyet a bíróság előtt? Tudatosan becsapod a klienseidet? Hiszen újra veszíteni fogsz, nem? Attól, hogy az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata nem nemzetközi szerződés, ami jogokat garantál, még joggal idézhető dokumentum. Sikeres per esetén precedenst teremtene. Persze, ahhoz hinni kellene benne, nem tagadni a fontosságát! Esetleg ügyvéd úr elgondolkodhatna azon a valószínűtlen megoldáson, hogy nem csak az EJEB által elismert állampolgársági jogokat tekintené Mózes kőtábláira vésett igazságnak, de belekötne egy olyan országba, mely a saját írott alkotmányának betűjét sem tiszteli. De ez fantazmagória... Szlovákiai ügyvéd vagy. A szlovák állam szlovák állampolgárokat foszt meg az állampolgárságuktól, te meg idejössz azzal, hogy nem vagy te a magyar külügyminisztérium? Hogy jön a képbe a magyar külügyminisztérium? Miféle jogi barbarizmus ez az érvelés? u.i. Tudom, hogy amit csinálsz, nem értem csinálod. Én ugyanis egy csallóközi magyar gyerek vagyok...
Bigbeeeee
2022. március 01. 20:51
Tekinthetjük munkakapcsolatnak, hogy írok valamit, aztán, ha szerencsém van, egy hét múlva írsz valamit válaszul? Én meg figyeljem, hogy ügyvéd úr - aki akaratlanul ugyan, de épp most adta írásba, hogy még egyetlen magyar állampolgársági ügyet sem nyert meg - mikor méltóztatik válaszolni? Most komolyan le akarod ezt zongorázni? Bányásszam elő a szlovákiai magyar fórumokon évekkel ezelőtt megírt állításaidat? Szembesítselek magaddal? Férfiasabb lenne, ha kiállnál protoszlovakista korábbi véleményed mellett.
Bigbeeeee
2022. február 21. 18:57
"Azt kellene mondanom a bíróságnak, hogy bár az Európai Emberi Jogi Egyezmény nem tartalmaz állampolgársághoz tartalmazó jogot, az EJENY igen, ezért.... mit is? Mi is következik ebből, azon kívül, hogy semmi?" Igen. Ezt kellene mondania! Már, ha derék magyar ember lenne... De nincsenek illúzióim.
Bigbeeeee
2022. február 21. 18:44
Szóval vak vagyok. Nem baj. Ügyvéd úr majd azt tudja... A többes szám - teljesen indokolatlanul - királyi többes. Mi végre létezik az Az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata, ha bíróságon nem lehet rá hivatkozni? Miért választotta ügyvéd úr pont ezt a szakmát, ha nincs késztetése kellemetlen jogi szabályokat idézni a bíróságnak? Ügyvéd úr kiváló esztergályos is lehetett volna, ha úgy akarja. Napi rendszerességgel szemlézem a hazai sajtót, de ügyvéd úr magyarok védelmében nyert pöréről eleddig nem olvastam semmit. Olyanokat viszont többet is, hogy miért volt lehetetlen nyerni....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!