A kazah ügy a propagandában

2022. január 12. 15:53

A Klubrádió a török sajtóhoz hasonlóan részinformációkkal befolyásolta a közönségét.

2022. január 12. 15:53
null
Kabai Domokos Lajos
Bekiáltás

„Mindez a mostanihoz hasonló helyzetet  bármikor előidézhet, amire akár Törökország is rámozdulhat. Hírek szerint Ankara enyhén szólva neheztelt, hogy egészen a legutóbbi hétig a Nurszultán Nazarbajev gyámsága alatt állt Kaszim-Zsomart Tokajev államfő Vlagyimir Putyinhoz fordult a segítségkéréssel, nem pedig Recep Tayyip Erdoganhoz. A török sajtó három napon át nem is szólt az ODKB-nek a polgárháború megelőzését, a békés viszonyok megteremtését szolgáló kazahsztáni hadműveletéről. Amikor pedig hírt adott róla, csupán az oroszok, a belaruszok és az örmények, vagyis csupán a keresztények részvételét említette, a muszlim kirgizeket és tádzsikokat nem.

Apróságnak tűnhet fel, mégis ennek a magatartásnak ugyanaz a gyökere, mint amit a Klubrádióval kapcsolatban felemlegettem: a hírt úgy tálalják a közönségnek, hogy az megfeleljen az előzetesen kialakított propagandaháborús szempontoknak. A főleg amerikai neoliberális felfogást és érdekeket szolgáló médiumainkban, amelyek sorába tartozik a Klubrádió is, általában az cél, hogy Oroszországot, s annak vezetőit a feketébbnél is feketébb színekkel fessék meg. Ők ugyanis – mint Antony Blinken amerikai külügyminiszter épp a kazahsztáni műveletekkel összefüggésben figyelmeztette az érintetteket – ahova beteszik a lábukat, nem egyhamar mennek el. Van – leginkább persze volt – ebben valami, de a mérleg másik oldala ennél jóval súlyosabb. Hiszen ma az USA körülbelül 750 kisebb-nagyobb katonai bázist tart fenn legalább 80 országban. A kép egy valóban egyensúlyra, tényszerűségre törekvő sajtó esetében, szerintem, ezzel a megjegyzéssel válik teljessé…”

Nyitókép: Russian Defence Ministry / Sputnik via AFP

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pipa89
2022. január 14. 10:50
Tisztelt Kabai Úr! Köszönöm, hogy megírta a cikkét, ezzel is rámutatott az ellenzék félretájékoztatására.
pipa89
2022. január 13. 08:28
Végre egy reális észrevétel és állásfoglalás, köszönöm! Helyezzük már egy kontextbe az ukrán és a kazah konfliktust, mert személy szerint semmi szükségem bizonyítékokra, a tények éppen elegek ahhoz, hogy józan paraszti ésszel, távolról nézve a folyamatokat látszik, hogy itt ismét az USA dübörög, fészkelődik és Putyin démonizálásáról van szó annak érdekében, hogy Kínát kiugrassza a bokorból. Láttunk már néhány amerikai démonizációs folyamatot, hogy elmondjuk, elegünk van már ebből!!!! Elegünk van az amerikai háborúkból! Álljon a sarkára az amerikai társadalom, és takarítsa ki magából ezt az őrült hadiipari-hitelbankos tályogot önmagából, mert itt az idő, mielőtt késő lesz!
Rugán
2022. január 12. 21:38
15 pontos kérdés. Fehéroroszország, Ukrajna, Kazahsztán kivel határos? Oroszország vagy USA? Szóval nem USA. Akkor a szőrös mancsa mit keres itt is ott is?
ptrfarkas43
2022. január 12. 20:15
Érdekes itt gonosz rendfenntartók az amcsi szenátusnál pedig gonosz tüntetők. Köpönyegforgatás felső fokon.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!