Ki csalt itt? – Választókerület-rajzolások baloldali és jobboldali módon

2022. január 29. 15:06

Amit most tapasztalunk, az nem más mint a magyarországi baloldal szokványtempója.

2022. január 29. 15:06
null
Lánczi Tamás
Mozgástér blog

„Az ellenzék hangulatának és állapotának leírására elegendő, ha időrendbe rakjuk az október óta hangoztatott választási várakozásaikat leíró kommunikációs paneleket. Ebből ugyanis látszik, hogy az előválasztás utáni »22-ben kétharmaddal győzünk« szövegtől, »majd feles többséggel alkotmányozunk« panelen át jutottunk vissza a tíz éve harsogott »azért nem nyerhetünk, mert a FIDESZ elcsalja a választást« gondolatig. Ennek egyik legfőbb bizonyítékát mindig a választókerületek 2011-es újrarajzolásában, az ott vélelmezett politikai szempontok, illetve a körzetek lakosságszáma közötti eltérésekben látták megindokolva baloldalról.

Arra ne is térjünk ki hosszasan, hogy egyébként az ország szociológiailag homogén, nincsenek jelentős regionális különbségek, amelyek történelmileg meghatároznák egy-egy terület politikai arculatát. Ezért bármilyen átalakítás kapcsán, évtizedes választásföldrajzi sajátosságokra hivatkozni, szakmailag és politikailag is értelmezhetetlen. A 2010-ig használt százhetvenhat választókerületből alig van olyan, amit ne nyert volna meg a baloldal és a jobboldal is a rendszerváltás után tartott öt választás valamelyikén. Ehhez képest teljesen másodlagos, hogy a 2011-ben elfogadott választási rendszerben a megyékre jutó választókerületek száma a húsz megyéből tizenegyben négy vagy kevesebb. Ezekben szinte értelmetlen még a manipuláció lehetőségéről is beszélni. 

A választási reformokkal kapcsolatos egyik leggyakoribb állítás, hogy akkor lenne politikailag korrekt a kerületek beosztása, ha azt a választási eredményt adná ki, amit az előző.  Ez az állítás azt feltételezi, hogy az előző beosztás politikailag korrekt volt és megfelelt a választókerületek beosztásának írott és íratlan szabályainak. Ez a feltételezés azonban nem állja meg a helyét.”

Fotó: Földházi Árpád

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sheu
2022. január 30. 00:50
A bolsiknak csak akkor jó a választási rendszer, ha tudnak csalni.
olajfa1
2022. január 29. 17:02
A komcsik által megrajzolt választási kerületekben volt olyan ahol 40 ezer szavazó is választhatott egy képviselőt... meg volt olyan ahol több mint 100 ezer választó választhatott egy képviselőt Persze az a komcsiknak az volt a "demokratikus"!!!... olyan igazi valós KOMCSI-DEMOKRÁCIA!... "AMIT ÉN MEGTEHETEK AZT TE MEG NE PRÓBÁLD"!...
Pierre
2022. január 29. 15:38
Orbán ma épp egy olyan politikussal tervez szövetkezni, aki a magyarok ellen uszít Romániában. Ezért van kudarcra ítélve a széljobbosok koalíciója az Unióban, de meglátjuk, hogy az elveik, vagy a zsebük fontosabb a populista politikusoknak. Orbán Viktor miniszterelnök Madridban van ahol szombaton az európai szélsőjobboldali pártvezetők találkozójára kerül sor. Ott lesz új szövetségese Romániából, a 35 éves George Simion is, aki az Alianta pentru Unirea Romanilor, AUR szélsőjobboldali párt vezetője. Simion fociultraként kezdte pályafutását, nevéhez fűződik a válogatott szurkolóit tömörítő Honor et Patria és Uniti Sub Tricolor nevű foci- és jégkorongdrukker ultracsoportok megalapítása. Gyakori rigmusaik közé tartozott az "Afara cu ungurii din tara", azaz "Ki a magyarokkal az országból". Az AUR ugyancsak vezető szerepet játszott az un. úzvölgyi incidensben ahol román szélsőségesek csaptak össze a helyi magyarokkal.
Memhölczer
2022. január 29. 15:21
Nem kérdés, hogy csaltak, csalnak és csalni fognak, mert ez a lényegük. Ki kell védeni. Akár az ő eszközeikkel is.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!