Pető Andrea: Utolsó utáni órában van az ellenzék, hogy megszólítsa a női szavazókat

2022. január 08. 17:24

„Egyelőre se az intellektuális kapacitás, se a politikai képesség nem látszik az ellenzéki pártoknál” – kemény kritikával illette a genderkutató a baloldali összefogást.

2022. január 08. 17:24
null

Az utolsó utáni órában van az ellenzék, hogy megszólítsa a női szavazókat – vélekedett Pető Andrea,  az MTA doktora a Spirit Fm Beszóló című műsorában. A Közép-európai Egyetem Társadalmi Nemek Tanulmánya Tanszékének egykori tanára szerint az illiberális politikai ajánlat sikeres, bármelyik országot nézzük: ez a típusú, kizáráson alapuló politizálás nagyon sok embernek vonzó.

Úgy vélte, az illiberális politikai pártoknál nagy igény van a prezentábilis női politikusokra, mert őket látható pozícióba juttatják, és közben a valódi döntések a háttérben zajlanak. Ez nem jelenti, hogy a női politikus báb lenne, hanem egy olyan rendszerben vállal el egy pozíciót, ami szükségszerűen ilyen struktúrában működik – mondta.

– hangsúlyozta Pető.

​​​​Külföldi példákként Barack Obama és Emmanuel Macron kampányait említette, akik szerinte úgy tudtak nyerni, hogy célzott üzenettel megszólították a női szavazókat.

– fogalmazott Pető Andrea.

Úgy véli, elsőként meg kellene érteni, hogy 2010–ben miért szavazott olyan sok nő a Fideszre. Olyan típusú politikai programmal lehet a női választókat elfordítani a kizárásra épülő politikai rendszertől, amely víziót ad és a szebb magunkat vetíti előre a jövőben – magyarázta. Hozzátette, azon külföldi országokban, ahol ez sikerült, ott nem ragaszkodtak a 90-es évek politikai nyelvéhez, mint amit Magyarországon tapasztal manapság is.

Úgy látja, a Fidesz készül az esetleges vereségre is: a legfontosabb tagjaiknak már kiépítették azokat a pozíciókat, amin keresztül nem csak ők maguk fognak túlélni, hanem fenn tudják tartani az infrastruktúrát is. Szerinte a magyar felsőoktatás privatizációja, modellváltása rengeteg pozíciót hozott létre, ami kifizetőhelyként működhet abban az esetben, ha a Fidesz elvesztené a választásokat.

(atv/Spirit FM)

Borítókép: MTA

Összesen 145 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
lazsu
2022. január 09. 15:30
Pető Andreának tökéletesen igaza van. Meg lehet nyugodni, nem lesz itt kormányváltás!
Guess
2022. január 09. 09:36
Bocs, de a nők nem kifejezetten a feministakra szavaznak, hanem az elet általános es minden területen való jobbításara.
fogas paduc
2022. január 09. 09:04
Elképzelem, hogy milyen az amikor az ellenzék megszólítja a nőket: --- A gyereknevelésnek nagy a környezeti lábnyoma, ezért menjetek abortuszta! Merjetek férfiak lenni! Több transznőt a politikába és a női öltözőkbe!
csabi57
2022. január 09. 08:38
Úgy vélte, az illiberális politikai pártoknál nagy igény van a prezentábilis női politikusokra, mert őket látható pozícióba juttatják, és közben a valódi döntések a háttérben zajlanak. Ez nem jelenti, hogy a női politikus báb lenne, hanem egy olyan rendszerben vállal el egy pozíciót, ami szükségszerűen ilyen struktúrában működik – mondta. Mifelénk azt szokták mondani, hogy ami annak látszik az bizony az is.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!