A bolgár modell

2022. január 08. 17:15

Senki se lepődjön meg, ha elárulom, hogy az áprilisi magyar választások egyik esélyese várhatóan a „bolgár modell” lehet.

2022. január 08. 17:15
null
Deme Dániel
Deme Dániel
Magyar Hírlap

„Senki se lepődjön meg, ha elárulom, hogy az áprilisi magyar választások egyik esélyese várhatóan a »bolgár modell« lehet

Nem, nem kell itt azonnal a rendkívüli mértékben ellenállható Dobrev Gertrudisra gondolni, inkább a tavaly megrendezett bulgáriai választásokra emlékezzünk vissza röviden.

Komoly tanulsága lehet számunkra annak a ténynek, hogy a novemberi bolgár választások során egy olyan párt váltott egy józan, konzervatív, bevándorlásellenes kormányt, amelyet két hónappal a választások előtt alapítottak, jókora adag külföldi segítséggel. Már maga ez a tény is komoly vészjeleket generál a modern parlamentarizmus szabályait értékelők tudatában, hiszen hogyan is alakíthat kormányt egy olyan párt, amelynek programját a választóknak nem volt alkalmuk áttanulmányozni, és csupán szlogenek szintjén ismerik?

Az elkapkodott választások után a vesztesek részéről indult ugyan egy »sorosozás«, ami a bolgár civil szervezetek szerepét illetően ugyan fedte a valóságot, a győztes Kiril Petkov részéről viszont hibás feltevés volt. Ő egyenesen az amerikai külügyminisztérium favorizáltja volt. Joe Biden elnök a választások előtt el is szólta magát, nevén nevezve a Harvardon kitanult Petkovot mint az amerikai érdekek helyi képviselőjét.Alapítványába, a Gazdasági Stratégiák és Versenyképesség Centrumába (CESC) dollármilliók özönlöttek, de a külföldi pénzből fenntartott oktatási intézmény egyúttal választási alapként is jól működött Petkov „korrupcióellenes” profiljának megerősítésében. Az sem jelentett gondot, hogy Petkov kanadai–bolgár kettős állampolgár volt, amit a bolgár alkotmány parlamenti képviselők esetében egyértelműen tilt. A nemzeti alkotmányokat Brüsszel úgyis csak afféle szükséges rossznak tekinti.

Persze az új Petkov-kormány a győzelem után azonnal megköszönte a segítséget az Európai Unióval való szorosabb integráció ígéretével. Innen aztán garantáltan nem várható kifogás a jövőben egy föderális Európával szemben. És hogy az új szófiai kormány milyen komolyan gondolta a korrupcióellenes harcot, mutatja az is, hogy Petkov azonnal koalícióra lépett egy szocialistákat és kommunistákat tömörítő párttal, ami a magyar viszonyokhoz hasonlóan Bulgáriában is nagyjából annyit jelent, mint benzinnel locsolni az égő házat...”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 60 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Reszelő Aladár
2022. január 10. 09:13
Az elmúlt évek környező országokban lezajlott forradalmi átalakulásában biztosan szerepet játszottak külföldi ügynökségek, voltak a semmiből előkerülő formációk, valaki kormánytag lett, valaki választást is nyert. Mi azt hittük, hogy nekünk az ellenzékből is a legrosszabb jut. Gyurcsányt és MZP-t elnézve ez nem annyira biztos. Előbbi csírájában folyt el minden rajta kívüli ellenzéki mozgolódást, utóbbi pedig az előválasztás után került az ellenzéki kampányautó kormányához, majd indult csikorgó gumikon, csak azt nem vette észre, hogy rükvercben van. Emellett van egy potens kormányunk, aki igenis jól csinálja a dolgát és folyamatosan mellette van biztosan az ország fele. Jó kormány és egy szar, de karakteres ellenzék. Lehet, hogy ez háríthat el további külföldi kísérleteket.
VeJoLa
2022. január 09. 13:31
Szívesen mondanám, hogy ez kizárt, de a németek majdnem kancellinát/nőcellárt csináltak egy olyan USeggnyalonc ződ aktivistinából, aki már kampányolni a megnyomorításukkal kampányolt!
mediator01
2022. január 09. 10:41
Nem szabad biztosra venni a Fidesz-KDNP választási győzelmét! (Ld. 2002) Az utolsó pillanatig észnél kell lenni, mert hatalmas erők, a legváltozatosabb és legaljasabb eszközökkel akarják megbuktatni a jelenlegi kormányt. A demokrácia már halott.
KBA98
2022. január 09. 10:29
Véleményem szerint a bolgárok a béka segge alatt 600 km-re vannak, éppen ideje, hogy Klára hazatérjen hazájába és ott ténykedjen. Ott lehet, hogy min. elnök lehet!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!