Rosszul segíteni bűn

2021. december 11. 11:49

Tiszabőn kialakítottunk egy működő modellt.

2021. december 11. 11:49
null
Vecsei Miklós
Jezsuita Kiadó

„2019-ben nevezte ki Orbán Vik­tor társadalmi felzárkóztatásért felelős miniszterelnöki biztosnak az­zal a feladattal, hogy a máltaiak Je­lenlét programjának módszertanát terjesszék ki a háromszáz legszegé­nyebb településre. Hogyan lehet sze­mélyességen alapuló segítséget nyúj­tani egész falvaknak?

A szemléletmódot, amellyel köze­lítünk, Jelenlétnek neveztük el. A haj­léktalanság esetében arról beszéltünk, hogy minden eset más, itt is minden település más, a megérkezés, a mi in­tegrálódásunk időtávja minden eset­ben más lehet. Az első hónapok, akár a faluba érkezésünktől számított első év is az ismerkedéssel telik: kik a legte­kintélyesebb tagjai a közösségnek, kik az erős emberek, milyen hagyományai vannak a településnek, vannak-e kö­zös céljaik, értékeik, milyen rejtett le­hetőségek vannak a faluban? Szociális diagnózist készítünk, ez alapozza meg a munkánkat. Nyilván vannak olyan feladatok is, amelyekkel egyetlen napot sem várhatunk, ilyen a legkisebb gyer­mekek biztonságáról gondoskodni, vagy akár a tetőkommandónak neve­zett egységünk helyszínre hívása is: ha beázik a ház, megjavítjuk, hogy ne ro­moljon tovább. De a feladataink több­ségét a helyi adottságok határozzák meg. Magyarország legszegényebb te­lepülésén például csupán a házak ne­gyedében van villanyóra, de minden lakásban ég a lámpa. Nyilvánvaló a sza­bálytalanság, ráadásul végtelenül ve­szélyes is. De a beavatkozásunk akkor lehet eredményes, ha körültekintően és céltudatosan lépünk.

Tiszabőn kiala­kítottunk egy működő modellt, ennek mintájára azt szeretnénk elérni, hogy a településeken legyenek előre fzetős mérőórák, amelyekkel nem lehet adós­ságot felhalmozni, így a kikapcsolások is elkerülhetők. A házakban legyen leg­alább egy biztonságos, áramütés elleni védelemmel ellátott konnektor. Leg­alább a legkisebb szoba, ahol a kis­gyermek tartózkodik, legyen tisztán fűthető, tehát ne egy visszafelé füs­tölő kályha adja a meleget, melyben rongyot, cipőtalpat vagy akár PET-palackot is égetnek, hanem egy elekt­romos fűtőpanel, amit a legkisebb gyermekeket nevelő családok tőlünk kölcsönözhetnek. A Tiszabőn létesített szociálisnaperőmű-program tapaszta­latai egyértelművé teszik, hogy erre kell haladnunk a többi településen is.”

Nyitókép: Máltai Szeretetszolgálat

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
péterx
2021. december 13. 16:57
Kozma Imre atya egy szociális-szervező zseni. S olyan kiváló munkatársak sokaságát gyűjötte maga köré mint Vecsei Miklós is.
DonCiccio
2021. december 12. 16:34
Xd
Valodi
2021. december 12. 10:55
... az azért beszédes tény, hogy mekkora a NER társadalom érdektelensége ebbena témában! Pedig a fidesznek kellene változtatni ezen a helyzeten: "A leépült társadalmi réteg aránya tájtól függően 20-90%, ami az ún. hátrányos helyzetű térségekben a 90%-hoz közelít. A leépült réteg a tájtól, közösségétől elidegenedett, jövőkép nélküli, napról-napra élő, könnyen befolyásolható és irányítható, képességeiben és erkölcsében elszegényedett, alacsony jövedelmű, sérült családban élő, általában dohányzó és gyakran alkoholista emberekből áll. Legjelentősebb vagyonukat eltékozolták (termőföld, épületingatlanok, ősi örökségek ...) ... A vidéket segítő vagy sújtó utóbbi két és fél évtized fejlesztő beavatkozásai azt mutatják, hogy a leépült rétegnek sem helyzetén, sem leépült állapotán nem sikerült javítani. Helyzete inkább súlyosbodott, létszámaránya nőtt...." (Lantos Tamás, Markóc volt polgármestere, az Ős-Dráva projekt volt tájgazdálkodási szakértője, gyakorló biogazda)
Lotti
2021. december 11. 13:14
A cigányság helyzete a Magyarországot leginkább fenyegető válsághelyzet. A politika érthető módon, a szönyeg alá söpri a problémát. Ki állna ki a választó elé azzal : itt rengeteg pénzre, jó oktatási és munkahaelyteremtési programokra kérünk támogatást. Eredmény mikor várható? Több generáció után, és csak korlátozott. Eközben az ország 9,6 millió lakójából kb.0,9 millió a cigány (nagyrészt mélyszegénységben élnek). A fertilitás Magyarországon 1,5. És ebben benne van a cigányság a maga 3 körüli mutatójával. Tessék számolni. Ha feltételek nem változnak, hogyan is fog alakulni a cigányság részaránya....?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!