Eltávolodik-e a V4-től a leendő cseh kormány?

2021. november 19. 15:40

Meglepő fordulatot hoztak a parlamenti alsóházi választások Csehországban október 9-én.

2021. november 19. 15:40
Kovács Blanka
Corvinák

„A jelenlegi államfő, Milos Zeman már megbízta a koalíciós tárgyalásokkal az ODS elnökét, Petr Fialát. Így a SPOLU és a PriStan összefogásával 5 párti kormányzásra számíthatunk. Milyen okai lehetnek az ANO vereségének és mire számíthatunk az új koalíciós kormánytól? 

Október 9-én este, már meg is volt a választás eredménye: A SPOLU és az ANO szoros küzdelmében az előbbi kerekedett felül, a szavazatok 27,79%-át megszerezve az utóbbi 27,12%-ához képest. Az elemzők annyira nem számítottak az ANO vereségére, hogy a Visegrad Insight szervezésével megvalósult »Czechs go to polls« nevű zoom beszélgetésen szinte szó sem esett a többi pártól, az elemzők nagyobb részt az ANO-ról és Babišról beszélgettek. Ennek egyik oka, hogy az elemzők azt állították, még ha az ellenzék is jutna több mandátumhoz, Zeman akkor is Babišt bízná meg kormányalakítással. Ez valóban megtörténhetett volna, de egyik párt sem volt hajlandó tárgyalni Babišsal, így a miniszterelnök a napokban aláírta lemondását a pozícióról és bejelentette, hogy pártja ellenzékbe vonul.

Arra vonatkozóan, hogy hogyan alakulhatott ki egy ilyen helyzet többféle magyarázat van.

Egyrészt Babiš személye nagyon megosztó a cseh társadalomban, több elemző azt állította, hogy az idei választás a cseh demokrácia élet-halál küzdelméről szólt. Ez a megosztottság tette lehetővé az összefogást az ellenzékben, akiknek közös pontjuk a Babiš-ellenesség. A kormánykritikusok ugyanis azt hangoztatták, hogy amennyiben az ANO nyeri a választásokat, felgyorsul Csehország keletiesedése és felerősödik a demokratikus leépülés az országban.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sorivo4
2021. november 21. 03:03
A V4-nek Csehország a tagja, nem a kormánya.
Zaj001
2021. november 20. 00:16
Az új győztesek majd szereznek tapasztalatot, aztán fontos lesz nekik a V4.
Akitlosz
2021. november 19. 20:39
"Eltávolodik-e a V4-től a leendő cseh kormány?" Ha nem tudja a szerző, de érdekeli, akkor forduljon jóshoz és ne írjon cikket, ne az olvasóit kérdezgesse!
Ben Jeremiah
2021. november 19. 19:48
A csehek nem tanultak a történelemből? Ha egyedül próbálkoznak, a németek megeszik őket reggelire. Ahogy már kétszer megtörtént.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!