Gondolatok a magyar vidék jövőjéről – Az önkormányzatiság

2021. november 25. 08:52

Fel kell tárni, miért omlott össze a rendszerváltással kialakuló önkormányzati rendszer.

2021. november 25. 08:52
Szepesi Balázs
Corvinák

„A magyar vidék iránt elkötelezett szakértők között szinte teljes az egyetértés, hogy szükség lenne a magyar önkormányzati rendszer megerősítésére. Ezzel könnyű egyetérteni, azonban az már nehezebb kérdés, hogy ez hogyan lehetséges.

A helyi autonómia fájdalommal élte meg az önkormányzati rendszer 2011-es átalakulását. A helyhatóságok feladatköre jelentősen szűkült, költségvetésük nagy mértékben csökkent. A közoktatás, az egészségügy, a szociális ellátás feladatai a hatósági ügyek a kormányzathoz kerültek, a 2000 lelkesnél kisebb falvakban megszűntek az önálló polgármesteri hivatalok.

Ez a lépés egy több évtized alatt egyre nagyobbra duzzadó probléma kezelése volt. Az önkormányzati rendszer születéskori hibái, a rendszert aláásó finanszírozási rendszer fokozatos kialakulása vezettek ahhoz, hogy az önkormányzati rendszer a szó szoros értelmében csődbe ment.

A 2008-as válság utánra több mint ezer milliárd forint adósság halmozódott fel a feladataik felelős finanszírozására képtelenné tett megyékben, városokban és falvakban, amit nem tudtak visszafizetni. A rendszert szanáló kormány lényegében a csődkezelés alapszabályát követte: ha kifizeted a veszteséget, az azt létrehozó szervezeti és tulajdonosi kereteket át kell alakítani. A centralizálás nem a cél volt, hanem a megoldás az összeomlás kezelésére.

Egy évtized után talán újra elő lehet venni az ügyet, hiszen a vidék, a magyar gondolkozás egyik identitást adó fogalma az autonómia. Két feltétele van, hogy az önkormányzatok megerősítése újra reális lehetőséggé váljon. Egyrészt kutatásokkal, vitákkal fel kell tárni, miért omlott össze a rendszerváltással kialakuló önkormányzati rendszer.”

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
orygabor
2021. november 25. 14:02
Az előző hozzászólókkal egyetértek, de kiegészíteném: Azért omlott össze, mert annak idején (40-es évek) szétverték a civil társadalmat és a helyi erőket. mindent, ami a központi hatalmat ellensúlyozhatná. Hiába akasztottak rá egy decentralizált intézményrendszert, szépen lassan visszarendeződött minden.
szemlelo
2021. november 25. 10:21
Nem vagyok szakértő, de úgy látom, a korábbi önkormányzatiság buktatója az volt, hogy a pénzek nem voltak "megpántlikázva". Vagyis az önkormányzatnak széles jogköre volt arra, hogy mire mennyi pénzt költ. Ebből az lett, hogy átcsoportosították a pénzt olyan intézkedésekre, amik az újraválasztást segítették. A napi feladatokra pedig nem maradt. Így nem jutott kréta és WC-papír az iskolába, utcaseprésre de még szemétszállításra sem. Emellett eladósodtak, mert valahol abban bíztak, hogy az állam úgyis egyszer kifizeti az adósságokat, hiszen nem érdeke, hogy az önkormányzatok becsődöljenek. De elköltötték a pénzt kétes beruházásokra is, mint a Bróker-Marcsi ügye mutatta. Ezért vette át a feladatok jó részét az állam. Úgy gondolom, ez hosszú távon nem megoldás, nem az állam dolga a kréta vásárlás. Ki kell alakítani egy olyan szabályrendszert, ami az önkormányzatokat felelős gazdálkodásra kényszeríti.
Apáczai
2021. november 25. 09:48
"Fel kell tárni, miért omlott össze a rendszerváltással kialakuló önkormányzati rendszer." Mert 2002 és 2010 között mindent a nyakába varrt a posztkommunista, kormány de nem adott hozzá forrásokat. Ebből a csapdából azonban a nemzeti kormány által átvállalt terhek útján már kilábalt, tehát az összeomlás most már egy beteg elme fikciója.
Csomorkany
2021. november 25. 09:42
Hát, Balázs, ez elég semmitmondó lett... Bár jó arra emlékeztetni, hogy a FIDESZ előtti világ önkormányzatisága egy pénztemető volt felelősségvállalás nélkül.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!