Megint jó nagyot hazudott nekem a kormány Paks2 kapcsán

2021. szeptember 29. 14:17

Ilyen politikai nyomás alatt pedig nem lehet szakmai döntést hozni!

2021. szeptember 29. 14:17
Szél Bernadett
Facebook

„Megint jó nagyot hazudott nekem a kormány Paks2 kapcsán, a Direkt36 anyaga nyomán jöttem rá erre — de kezdem az elején. Fontos határidő közeleg: a nukleáris hatóságnak napokon belül döntenie kell(ene) Paks2 engedélykérelméről, és finoman szólva aggasztó hírek érkeznek a projektről. A Direkt36 feltárta, milyen súlyos belső konfliktusok kísérték az engedélyezési folyamatot. Amit mi ebből láthattunk, az csak egy váratlan főigazgatói lemondás és egy abszurd törvényjavaslat volt, amire a most nyilvánosságra került információk logikus magyarázatot adnak.

Mégpedig azt, hogy Paks2 kapcsán két okból is egymásnak feszült az Országos Atomenergia Hivatal és az oroszok engedélykérelmét benyújtó Paks2 projektcég. Az egyik a silány színvonalú, több helyen megfelelő alátámasztás nélküli, hiányos orosz dokumentáció, a másik a már az osztrákok által is jelzett földrengésveszély. Ezek miatt a konfliktusok miatt távozhatott idén áprilisban Fichtinger Gyula az OAH éléről, az engedélyezési eljárás kellős közepén, ami példátlan botrány: a nukleáris hatóság 30 éves történetének legfontosabb eljárása közepén a kormány olyan helyzetet teremtett, amiben a hatóság vezetőjének nem volt más választása, mint a távozás. Közben — ettől nyilván nem függetlenül — az OAH átszervezésének is nekiláttak, a tervek szerint olyan, kizárólag Orbánhoz lojális sóhivatallá degradálva az elvileg független, szakmai alapon működő hivatalt, mint amilyen mondjuk a médiahatóság.

Amikor pedig írásban rákérdeztem, hogy mit szól ehhez az Euratom szerződés miatt erős jogosítványokkal rendelkező Európai Bizottság, azt hazudta (!) a kormány, hogy semmit — most azonban a Direkt36 anyagából megtudtuk, hogy ezzel szemben az igazság az, hogy a Bizottság nagyon is veszélyben érzi a hivatal függetlenségét és folyamatos tájékoztatást kér az OAH sorsáról. Talán emiatt is parkoltatja most a kormány a törvényjavaslatot. A hivatal tehát továbbra is kormányzati nyomás alatt van, maguk ismerték el, hogy munkaerő-problémáik vannak, és az is tény, hogy a Paks2 alatti geológiai törésvonalban és a gyatra színvonalú orosz engedélykérelemben az OAH szakértői is biztonsági kockázatot látnak. Sőt, egy újabb dokumentumból az is kiderül, hogy már maga az orosz fél is elismeri, kockázatot jelent a klímaváltozás, konkrétan az új blokkok hűtővízellátása a Duna nyári vízállása és hőmérséklet-emelkedése miatt. (Ezt milliószor hoztuk fel érvként a projekt ellen az elmúlt években.) Egy biztos: a Paks2 engedélykérelméről szóló döntés a biztonságunkról szól, ilyen politikai nyomás alatt pedig nem lehet szakmai döntést hozni!”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 54 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Pista6
2021. szeptember 30. 06:48
Komoly? A direkt36 anyaga nyomán? Az igen!
balbako_
2021. szeptember 29. 20:27
Azt pletykálták a fodrásznál, hogy.... és ide lehet írni az egész cikkét Bernikének. Az atomerőmű meghaladja a szellemi szintjét egy fényévvel. És, ha valakit érdekel, hogy a pletyókon kívül mi a helyzet a projekttel az megtudhatja Süli Jánostól a tényeket https://infostart.hu/gazdasag/2021/06/07/kezdodhetnek-paks-ii-epitesi-gyartasi-munkalatai
NTLLK
2021. szeptember 29. 19:35
Mielőtt szakmai döntést hozol, Bernicsek, valamit a maghasadásról, ha lehet kérnem...
zakar zoltán béla
2021. szeptember 29. 19:02
Van egy kis csatorna errefelé: Kakat-ér...de Kaka tér Káka tér Káka tér...Veled...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!