Nem a kapitalizmussal, hanem a szabadkereskedemi világrenddel van a baj

2021. augusztus 16. 08:59

A szocialista állam ugyanolyan esztelenül pazarolja létforrásainkat és ugyanúgy a „termelőerők” modernizálásától remél szebb jövőt, mint a piacokért versengő gonosz kapitalisták.

2021. augusztus 16. 08:59
null
Lányi András
Azonnali

„A falat kapartam, amikor végigolvastam az Azonnali túlfogyasztás-vitáját. Az a nemzedék, amelynek már tényleg a bőrére megy a játék, még mindig ragaszkodik ahhoz, hogy a válságot a bal-jobb, kapitalizmus-szocializmus oppozíció jegyében tematizálja, mintha nem ez volna az értelmes párbeszéd fő akadálya.

Bocsánat, hogy közbeszólok, de a falat kapartam, amikor végigolvastam az Azonnali túlfogyasztás-vitáját. Nem az akaszt ki önmagában, hogy a két álláspont (kapitalizmus = jólét, illetve kapitalizmus = ökokatasztrófa) képviselői a szüleiktől örökölt érveket vagdosnak egymás fejéhez, hiszen ebben az álvitában valóban nehéz volna bármi újat mondani. Hanem hogy az a nemzedék, amelynek már tényleg a bőrére megy a játék, még mindig ragaszkodik ahhoz, hogy a válságot a bal-jobb, kapitalizmus-szocializmus oppozíció jegyében tematizálja, mintha nem ez volna az értelmes párbeszéd fő akadálya.

Az antikapitalista baloldal vagy fél évszázaddal ezelőtt, amikor épp kezdett kifogyni az érvekből, boldogan fedezte fel a környezetrombolásban a kizsákmányolás új formáját. Az új baloldalban azonban – és különösen a róluk fokozatosan leváló zöldmozgalomban – éppen az volt az új, hogy felismerték: a szocialista állam ugyanolyan esztelenül pazarolja létforrásainkat és ugyanúgy a »termelőerők« modernizálásától remél szebb jövőt, mint a piacokért versengő gonosz kapitalisták.”

Kép forrása: FANATIC STUDIO / GARY WATERS / S / FST / SCIENCE PHOTO LIBRARY VIA AFP

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 85 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2021. október 31. 01:44
Nem a létforrás kevés. Hanem az ember sok. Rövid idő alatt megsokszorozódott a népesség. Ugyanannyi víz van, mint 200 éve viszont több mint hétszer annyi ember jut rá. Így keletkezik a "vízhiány". Azért éljen minél több ember (és állat) minél rosszabbul, hogy még sok milliárd, mindenhol felesleges emberrel több éljen a Földön? Minek? Aztán csodálkoznak, hogy marad a szegénység, s az egy emberre vetítve egyre kevesebb erőforrás.
istvanpeter
2021. augusztus 16. 16:14
Az emberiség szavatossága szép lassan már lejár, mert az ember alaptulajdonságai nem változtathatók meg. Az agresszív hatalmi és uralkodási aspirációk, valamint az önzés és a harácsolás gyakorlatilag mindig jelen van, amit a kapitalizmus kvázi törvényesít, miközben az ökoszisztéma kapacitásai végesek.
zsanett-kúnrum
2021. augusztus 16. 12:17
aggódhatom, ezek szerint a csóringerreknek még villamosautó se fog jutni
Kompenzátor
2021. augusztus 16. 11:08
Jó cikk, érdemes az egészet elolvasni. Épp ideje lenne már a politizáló közösségben mindenkinek megérteni, hogy a bolygó tönkretétele nem a kapitalizmus sara, a szocik se csinálták jobban, úgyhogy ebből a gazdasági világrendek csatáját kihozni idiótaság.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!