Afganisztán elmúlt húsz éve Amerika katonai és politikai kudarca

2021. augusztus 17. 11:08

Karimi sorsa a nyugat morális kudarca. A miénk is.

2021. augusztus 17. 11:08
null
Nyáry Krisztián
Nyáry Krisztián
Facebook

„Ő itt Dr. Sahraa Karimi filmrendező, az afgán nemzeti filmügynökség elnöke. 10 éves volt, amikor a tálibok hatalomra kerültek a hazájában. Menekültként nőtt fel Teheránban, itt is járt iskolába: Afganisztánban a hozzá hasonló korú lányok nem tanulhattak. Tehetségének és szerencséjének köszönhette, hogy nemcsak középiskolát végzett, hanem továbbtanulhatott. Forgatókönyvíró és filmrendező szakon végzett a pozsonyi Színház- és Filmművészeti Egyetemen, később itt szerzett doktori fokozatot is.

2012-ben, 27 évesen tért vissza a hazájába, ahol dokumentumfilmeket és játékfilmeket egyaránt készített, filmfesztivált szervezett és alkotóházat hozott létre, majd – egy rajta kívül kizárólag férfiakból álló mezőnyben – elnyerte az állami filmügynökség elnöki posztját. Ő volt a rendezője a 2019-es velencei filmfesztiválon bemutatott Hava, Maryam Ayesha című filmnek, amelyet Angelina Jolie több fórumon is ünnepelve dicsért.

Puszta léte is botrány a tálibok számára: egy tudományos fokozattal rendelkező nő, aki egy intézményt vezet, ráadásul művészettel foglalkozik. S ha ez nem lenne elég, Karimi elsődleges témája a szabadság. Szót emelt a kislányok tanuláshoz való joga vagy a nők megcsonkítása ellen. »Ha a tálibok átveszik a hatalmat, betiltják a művészetet. Mi filmesek lehetünk a következő célpontjaik« – írta pár nappal ezelőtt a nemzetközi filmes közösséghez írt nyílt levelében. »A tálibok lemészárolták népünket, elraboltak sok gyermeket, gyermekmenyasszonynak adtak el lányokat«. Önmagában e sorok miatt is közellenség a tálibok szemében, az élete veszélyben van. Kabul utcáin bolyongva vette fel ezt az üzenetet:

https://www.instagram.com/tv/CSlhhninJoW/ A bank, ahonnan pénzt akart felvenni, ki sem nyitott, a nőket evakuálják a munkahelyekről.

Dr. Sahraa Karimi talán egyike lesz annak a néhány »nyugattal együttműködő« afgánnak, akit valamelyik katonai repülőgépen végül kimenekítenek az országból. A többség, köztük tolmácsok, lányokat tanító tanárok, művészek azonban ott maradnak a földi pokolban. Lesz, aki sok hónapos menekülés után eljut valamelyik európai országba, ahonnan valószínűleg kitoloncolják. A többiek a hazájukban bujkálnak majd, és ha elkapják, kivégzik őket.

Ha Afganisztán elmúlt húsz éve Amerika katonai és politikai kudarca, akkor Karimi sorsa a nyugat morális kudarca. A miénk is.”

Fotó: Nyári Krisztán, Facebook

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 62 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
1000bocs
2021. augusztus 18. 10:03
Nyáry Keisztiánt követtem egy darabig, de a Petschauer Attila történetét minden évben megfuttatja a neten függetlenül attól hogy nem igaz. Minden évben. Ez elgondolkodtató, hisz a többi munkákán is érződik a megfelelni vágyás. Talán azokban sem mond igazat, és csupán egy átlagos értlemiségi kiszolgálója a balos hálónak?
Bokros Birka
2021. augusztus 18. 07:57
Lehet, hogy Csaló Joe bácsinak fogytán a beetető kokainja és liberális hívei verik érte a tamtamot!
Bokros Birka
2021. augusztus 18. 07:56
Amihez hozzányúl a Jenki, ott ömlik fel a szar!
Parm
2021. augusztus 17. 19:44
A nyüszitő ballibsiket támogató Nyugat kudarca ez. Igen, Ny.K., meg a többi belpesti "elit értelmiségi" ehhez a Nyugathoz szalad állandóan, ha itthon valami nem tetszik nekik. Ennek a Nyugatnak panaszkodnak, ide mennek feljelenteni, nyálazni, hazugságokkal besározmi Magyarországot. És most meg nem tetszik nekik, amit a Nyugatjuk művel Afganisztánban? Nahát, jó reggelt kivánok! Vagy tudták eddig is, de a kettős mércéjük és a tudathasadásuk segitett eltekinteni a Nyugat mocskos politikájától? Csak a nekik jót vették észre? Tudod mit, Nyári Krisztián? Baszd meg te a kurva anyádat, ahelyett, h rám kened a saját szarotokat.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!