A kancellár lemondott

2021. augusztus 18. 13:29

Merkel utolsó erejével végzi a munkáját, és nem képes felelősséget vállalni kormányfőként.

2021. augusztus 18. 13:29
null
Daniel Gräber
Cicero

„Az, hogy Kabulban németek és afgán kollégáik az életük miatt aggódnak, mert Merkel kormánya túl későn indította el az evakuálásukat, nem hátráltatta a kancellárt abban, hogy jelenlétével megtisztelje a Die Unbeugsamen című film első vetítését. A berlini Delphi-Filmpalastban a fotófal előtt mutogatta a rombuszt, beszélt a bonni köztársaság női parlamenti képviselőinek nehézségeiről – a film témájáról. Afganisztánról is szót ejtett. A nőknek ott »ezekben a napokban és órákban az életük miatt kell aggódniuk, mert részt vettek a politikában«.

Merkelnek ez a két fellépése egyértelművé tette: utolsó erejével végzi a munkáját, és nem akar vagy nem képes felelősséget vállalni kormányfőként. A katasztrofális afganisztáni kivonulás magától értetődően nem csak az ő hibája. Az USA és szövetségesei is alábecsülték, hogy milyen gyorsan visszafoglalják majd a tálibok az országot, és hogy milyen kevés ellenállásba ütköznek majd a nyugati milliárdokon kiképzett és felszerelt afgán katonák részéről. De a szövetségi kormány késlekedő reakciójáért a főnök viseli a felelősséget – akár tetszik neki, akár nem.

Sem Helmut Schmidt, sem Helmut Kohl vagy Gerhard Schröder nem ment volna moziba aznap este. Merkel demonstratív érdektelensége mindenesetre jól beleillik a német politika és nyilvánosság tudatlan és ignoráló magatartásához, amit az elmúlt két évtizedben tanúsított az afganisztáni katonai bevetés iránt. Senkit sem érdekelt, hogy a német katonák mit tettek és mit kockáztattak ott. Ehelyett a tényleges és vélelmezett, szélsőjobboldalisághoz köthető eseteket fújták fel alkalomadtán az államot magát is veszélyeztető botrányokká.”

Nyitókép: CHRISTIAN MANG / POOL / AFP

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 47 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Reszelő Aladár
2021. augusztus 19. 11:25
Egyikük sem így tervezte. Biden is jobban örült volna, ha egy nyugis nyár után egészségügyi állapotára hivatkozva lemondhat és átadhatja a hatalmat egy senki által meg nem választott social justice warriornak. Merkel sem ilyen nyarat tervezet, jutott volna idő kényelmesen kicuccolni az kancellári irodából, elköszöni mindenkitől majd elvillanyautózni a naplementében, küzdjön meg a napi szarral aki akar. Pici kampány még kora ősszel, de már semmi komoly. Már olyan közel volt. De ezek az idióta tálibok 60km/h tempóban vették át az országot a megbeszélt 6 helyett, a kiképzett katonák meg 120km/h-val adták meg magukat a megbeszélt ellenállás helyett. Majd a végén még egy mentőakciót is le kellett vezényelni és megint be kell fogadni 2 millió jöttmentet. Mondjuk a német hadi logika nem változott a világháború óta, vagy kimaradni, vagy ha másképp nem megy akkor veszteni. Várjuk az új zöld kancellárt, ideje lenne kötelezővé tenni a lmbtq-t és betiltani a heteroszexualitást a fehéreknek.
Vakfolt
2021. augusztus 18. 22:37
"A katasztrofális afganisztáni kivonulás magától értetődően nem csak az ő hibája. Az USA és szövetségesei is alábecsülték, hogy milyen gyorsan visszafoglalják majd a tálibok az országot, és hogy milyen kevés ellenállásba ütköznek majd a nyugati milliárdokon kiképzett és felszerelt afgán katonák részéről." Miért is Merkel hibája a kivonulás? Nem bírom a banyát de speciel erről nem ő tehet. Ami biznisz. Viszont itt el kellene gondolkozni, de kurvamód a migrikről. Hogy is van ez, afgán katonák ott ülnek a technikán meg a fegyveren, és egy csúzlilövés nélkül egyesülnek a tálibokkal? Mondja meg nekem valaki, hogyha a német hadsereg muzulmánjainak kell majd esetleg muzulmán lázadók ellen harcolnia, mi fog történni? Nyilván nem fognak ellenük harcolni, átállnak. Szóval ügyesen kiképzik a jövő Európáját elpusztító muzulmán lázadók seregét? Mekkora ötlet!
Saksafar
2021. augusztus 18. 15:58
Ezeknek az országoknak alacsony a katonai büdzséje, nem telik olyan szakértőkre, akik meg tudnák mondani mi fog történni, ha a tálib hadsereg szabad kezet kap. Ez történt, nem tudták, nem is sejtették.
mokány
2021. augusztus 18. 15:36
STASI ügynökként ERIKA volt (?) a fedőneve .
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!