Nem szövetséges, rivális

2021. június 28. 07:34

Orbán Viktor nem áll jól az új európai jobboldali pólus létrehozásával.

2021. június 28. 07:34
Kósa András, Rónay Tamás
Népszava

„Orbán és Giorgia Meloni múlt szerdai találkozója azért is érdekes, mert jelen állás szerint ő ma inkább riválisa, mintsem szövetségese a magyar kormányfőnek. Az Olasz Testvérek vezetője az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) vezetője a populista frakció kiterjesztésén ügyködik, ez aligha történik meg egyik napról a másikra, igaz, a képviselőcsoport múlt héten két honatyával bővült. Meloni hamarosan Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnökkel és Janez Jansa szlovén kormányfővel is találkozik, s Brüsszelben megbeszéléseket folytatott David Sassolival, az Európai Parlament elnökével és Paolo Gentiloni uniós biztossal is.

Meloni célja az, hogy ő legyen egy az Európai Néppárttól (EPP) jobbra álló formáció vezető személyisége még azelőtt, hogy a jobboldalon egy másik formáció jöjjön létre hasonló célokkal. Meloni tárgyalópartnereivel azt is közölte, hogy ez a jobboldali párt nem lesz tisztán szuverenista vagy szélsőséges, hanem "az identitások védelmében" lép fel. Az intézményi képviselőkkel, például Sassolival és Gentilonival folytatott találkozói egyrészt azt a célt szolgálták, hogy pártjának nagyobb teret biztosítson az eljövendő Európáról szóló vitában, másrészt pedig arra törekedett, hogy jelezze: bár pártja Mario Draghi-kormányának ellenzékéhez tartozik, mégis Olaszország egységes egy sor kérdésben, például a helyreállítási alap felhasználását illetően.

Meloni a Corriere della Serának elmondta: »Mi abban vagyunk érdekeltek, hogy bővítsük az ECR-pártcsaládot, és úgy gondolom, hogy ez vonzó lehet mind az olyan formációk számára, mint amilyen a Fidesz, olyan pártokról van szó, amelyek belefáradtak a túlságosan baloldali megközelítésbe«. Az ECR vezetője megjegyezte, a Fidesz még nem jelezte az Európai Konzervatívok és Reformerekhez való belépési szándékát, de ha ezt megtenné, »akkor szívesen megfontolnám«, s természetesnek is tartana egy ilyen lépést. Meloni azonban tisztában van azzal, hogy Orbán Viktor egy ilyen új formáció vezető személyisége kíván lenni, és emiatt is visszafogott a magyar kormányfővel szemben, írja a Corriere della Sera. Meloni valójában a magyar miniszterelnök riválisa, ugyanúgy, mint az olasz belpolitikában Matteo Salvini, a másik populista párt, a Liga elnöke.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 46 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Volo
2021. június 28. 15:33
Ezt meg te honnan tudod? népszarások!
gyaloggos
2021. június 28. 11:51
AZ PERSZE tény, hogy Salvini és Meloni RIVÁLISOK odahaza! EGYELŐRE!
gyaloggos
2021. június 28. 11:15
A LÉNYEG: 1./ Orbán Viktor szándéka korábban sem az volt, hogy a FIDESZ az ECR-be lépjen be, hanem az, hogy EGY ÚJ formáció, új néven alakuljon! 2./ Orbán Viktor Magyarország miniszterelnöke, tehát ŐT nem az a cél vezérli, hogy egy pártcsalád vezetője legyen, hanem az, hogy a FIDESZ egy vállalható pártcsalád tagja legyen, s Magyarország vezető kormánypártjaként egy olyan "együttes" tagja legyen! 3./ Magyarország miniszterelnökeként Magyarország érdekeit képviselni az EU-ban mindenek előtt, ez Orbán Viktor cél.ja. 4/ Orbán Viktor 2022 után is Magyarország miniszterelnöke lesz, s amint látható, NEM HIVATALBAN LÉVŐ MINISZTERTELNÖKÖK VAGY ÁLLAMFŐK az egyes pártcsaládok első emberei!
Box Hill
2021. június 28. 11:14
Riválisokból lesznek a társelnökök. A magyar politikát se ismered?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!