De, letérdelünk

2021. június 14. 06:52

Hogy mást ne mondjak: Erdély aranykora másból sem állt, mint hogy ott térdeltünk a porta lábai előtt.

2021. június 14. 06:52
Kósa András
Népszava

„Nyilvánvalóan komolyan kell venni a kormányfő szavait. Ezek szerint Orbán Viktor: soha nem játszott a gyermekeivel; soha nem kötött be kilazult futballcsukát a pályán, játék közben; soha nem gyomlálta a kertet; soha nem szerelt saját kezűleg csöpögő mosogatót; soha nem tett mindenféle nevetséges bizbaszt a bringája kerekének tengelyére, hogy ő legyen a legmenőbb az utcában. És még sorolhatnánk.

De mindezeket nem is feltételezzük, a miniszterelnök nyilván átvitt értelemben használta ezt a »magyarembernemtérdel«-t. Ebben az esetben Orbán Viktor nincs tisztában a történelem és a politika egyik legfontosabb mozgatórugójával (legyen ez mégoly utálatos is, elismerem), nevezetesen azzal, hogy a népek, nemzetek bizony gyakran és sokat térdelnek egymás előtt, elég csak Európára gondolni. Vannak szerencsésebbek, akiknek ebből kevesebb jutott (a mázlista angolok például egész jól megúszták eddig), másoknak szinte másból sem áll az élete. Mi, magyarok is térdeltünk már éppen eleget német, osztrák, orosz, török előtt, ha akartuk, ha nem.

Hogy mást ne mondjak: »Erdély aranykora« másból sem állt, mint hogy ott térdeltünk a porta lábai előtt és fizettük az adót, hogy békén hagyjanak minket. És igen, közben Bethlen Gábor Sárospatakra hívhatta Comeninust. Azt a nagy történelmi kísérletet, amely egymás térdepeltetésének meghaladására irányul (legalább szándékaiban, ha a valóságban nem is  teljes mértékben) úgy hívják, hogy Európai Unió – amit a térdelést elutasítók körében illik minimum lenézően kezelni.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 171 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
olvaso9
2021. június 14. 22:24
Szánalmas a magyarázgatásod, András. Ne keverjük a dolgokat..
Robertoo
2021. június 14. 22:20
Nem! Nem térdelünk le!
panka45
2021. június 14. 19:52
Ez a térdepelés is olyan baromság mint a vízzel való öntözködés volt., meg a mituzás. Elmúlik. Nézem a meccseket és csak az angolokat láttam térdre borulni (ha jól emlékszem), a skótok se térdeltek. A portugál szurkolók megfenyegették a focistáikat, hogy nehogy megpróbálják, mert kikapcsolják a tv-t.Szóval ez a hülyeség is ki fog fújni. Szabó Tímea remélem ráront a nem-térdelő országokra is.
nyugalom
2021. június 14. 18:08
Ez az idegen moslek banda terdeljen a magyarok előtt! Úgy bizony! Idegenek, ügynökök!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!