Ellenforradalmak (egy kis ideológiakritika)

2021. június 01. 10:39

Orbán igenli a Nyugatot, de csak „libernyák” és demokrácia nélküli formájában.

2021. június 01. 10:39
Borbély András
Mérce.hu

„Magyarországon hivatkozni szoktak arra a látszólagos paradoxonra, hogy miközben a lakosság többsége EU-párti, mégis elfogadják Orbán EU-ellenes retorikáját. Föltehető, hogy a föntihez hasonló bűvésztrükk ennek a titka. Orbán eddig ténylegesen csak a nyugati liberális demokráciát és a jogállamot utasította el (»illiberalizmus«), nem pedig az egész nyugati kapitalizmust.

Vagyis úgy tett, mintha a Nyugat rossz lényege a liberalizmus, a demokrácia, a szekularizáció lenne. E politika ellenforradalmisága tehát abban áll, hogy igenli a Nyugatot, de csak »libernyák« és demokrácia nélküli formájában, vagyis a »hódító és férfias Nyugat« az ideálképe.

Ezért egy szigorúbb, katonásabb, kulturálisan, vallásilag, »fajilag« homogénebb, »poroszosabb« Európát akart, végül is: a gyarmatos Európát. Az EU-párti lakosság és a EU-kritikus Orbán látszólagos szembenállása mögött tehát volt konszenzus: mindkét oldal igenelte a nyugati kapitalizmust és a gyarmatos Európát, csak máshová tették a hangsúlyokat.

Úgy tűnik, ennek a kérdésnek kell eldőlnie a 22-es »választások« alkalmából. Ha Orbán győz, akkor föltehetően a kapitalizmusnak az eddiginél militánsabb formáját fogja bevezetni, hisz ez következik eddigi lépéseiből. Ha valamiért veszít vagy hátrébb lép, ez csak azt jelentheti, hogy egy kis lassulás jön, konzervatív forradalom, miközben Orbán a háttérből továbbra is irányítani fog, legalábbis igényt fog formálni erre.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zakar zoltán béla
2021. június 02. 14:18
hazucc vagy buta vagy
KannibálTatárÚr
2021. június 01. 23:43
A gyarmatosítás nem demokrácia. A libernyák demokrácia nem demokrácia. "Csak" ebben tévedsz. A többi aztán ebből következik.
123321
2021. június 01. 20:10
Orbán nagyon helyesen minden szennyet kipucol a "nyugati" mintából. Ti meg csak a mocskot vennétek át, mert abban magatokra ismertek... "Ezért egy szigorúbb, katonásabb, kulturálisan, vallásilag, "fajilag" homogénebb, "poroszosabb" Európát akart, végül is: a gyarmatos Európát." még hogy nem akar a fajtátok bevándorlást, te rohadt jakobinus féreg.
Aerion
2021. június 01. 18:57
'Zsidó apád kopasz faszát?' Versidézet a '30-as évekből, amikor nagyon jó volt zsidónak lenni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!