Mi a jakobinizmus?

2021. június 11. 11:31

A jakobinizmus mindig építőként kezdi, és mindig rombolóként végzi.

2021. június 11. 11:31
Bencsik Gábor
Bencsik Gábor
Facebook

„Mi a jakobinizmus?

Valamely felismert társadalmi igazság szélsőségig (ad absurdum) vitele, és így önmaga ellentétébe fordítása.

A jakobinizmus mindig építőként kezdi, és mindig rombolóként végzi.

A francia forradalom során a törvény előtti egyenlőség és a népfelség követeléséből így lett a az új törvény és a csőcselék pusztító diktatúrája, a huszadik században a tőkés kizsákmányolás eltörléséből és a munkás felszabadításából a minden korábbinál durvább államkapitalista kizsákmányolás és elnyomás.

Újra kísértet járja be a nyugati világot, a jakobinizmus kísértete, és a felismert igazságok képviselői megkezdték menetelésüket az igazságaik ad absurdum vitele felé. Vajon most meddig jutnak el velük?

(Fontos volna ezt a jelenséget alaposan föltárni.)”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2021. június 11. 19:50
Már nem mindegy? A jakobinizmus le lett fejezve.
Biivisz
2021. június 11. 13:43
Az egész úgy kezdődött, hogy kitalálták, hogy a világ rossz, mert sokan szenvednek. Rossz világot meg egy isten nem alkothatott. Ergo, Isten nincs. Mi emberek pedig okosak vagyunk, tehát az okos eszünkkel - lám, már vasutat is tudunk építeni - megjavítjuk a rossz világot. Egyszerű: Liberté, Egalité, Fraternité! Eredmény: több mint 200 ezer - pusztán ideológiai alapon előállított - hulla. De az okos eszünkkel észhez térni nem tudtunk, így a világot továbbra is meg akartuk javítani. A jelszóhármas így, szavanként kezdett önálló életet. Fraternité: nácizmus. Eredmény: több millió - pusztán ideológiai alapon előállított - hulla. Egalité: kommunizmus Eredmény: több tízmillió - pusztán ideológiai alapon előállított - hulla. Liberté: ópenszoszájti Az eredmény itt még nem ismeretes, de ha hihetünk a trendeknek, meglehet akár az 1 milliárd is. Pusztán ideológiai alapon. A sötét felhők már gyülekeznek (PC, BLM, Antifa, woke- és cancel culture, LMBTQstb.).
Frick László Intézet
2021. június 11. 13:20
A jakobinizmus nagyon régen volt. Én a bidenizmus árát sem szeretném megfizetni.
lvjtn
2021. június 11. 12:50
hát nem tudom, a jakobinusok maximum vesztőhelyeket építettek valaha is, azt is csak a pusztítás kedvéért
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!