Közös dolgaink

2021. május 11. 12:27

Milyen Európában akarunk élni?

2021. május 11. 12:27
Őry Mariann
Őry Mariann
Magyar Hírlap

„Milyen Európában akarunk élni? Milyen legyen a közös otthonunk? Elstartolt az Európa jövőjéről szóló uniós konferenciasorozat, ami eléggé megfoghatatlanul hangozhat, de a lényege, hogy van egy évünk »rendezni végre közös dolgainkat« Remélve, hogy Brüsszelben valóban odafigyelnek majd a véleményünkre, érdemes átgondolni, mit kellene máshogy csinálni.

A koronavírus-járványban a nemzetállamok voltak az elsődleges, a leghatékonyabb cselekvők, ha ők nem lépnek időben, Brüsszel nem tudta volna megakadályozni, hogy még súlyosabb legyen a helyzet. A járványhelyzet eddigi több mint egy éve alatt számos példa igazolta, hogy bajok vannak Brüsszelben – elég csak a közös vakcinabeszerzésre gondolnunk. De visszatekinthetünk a járvány elejére is, amikor több európai ország hiába kérte az unió vagy más nagy európai országok segítségét.

Már a migrációs válságban is láthattuk, hogy sokszor egészen hibás logikával működik az uniós döntéshozatal: ami például nem működik önkéntesen, azt megpróbálják erővel kötelezővé tenni. A kvótát azóta sem felejtették el, pedig azontúl, hogy eleve kudarcba fulladt, már az üzenete is káros, hiszen meghívólevélként szolgál az Európába áramló, menedékre nem jogosult millióknak és a rajtuk nyerészkedő embercsempészeknek. Jelenleg kulcskérdés a gazdaság helyreállítása.

Az Európai Unió vezetésének nem kell túlvállalnia magát és főleg nem kell mindenbe beleszólnia. A szubszidiaritás és persze a józan ész elve alapján a problémákat azon a szinten kell kezelni, ami a lehető legközelebb van az emberekhez, és ahol a leghatékonyabb. Ha kicsavarják a kezünkből az irányítást, nem tudjuk megtartani mindazokat a vívmányokat, amelyek sikeressé tették a munkára, családra, innovációra és nemzeti identitásra épülő magyar modellt. Lépjünk fel az európai egyesült államok lázálma ellen!”

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Takita
2021. május 11. 13:18
Az Európai Unió sajnos nem egyértelműsítette, hogy ez a nagyívű program az egész Európáról (46 állam) szól, avagy az Európai Unióról(27 tagállam)? Az egész Európa jövője attól függ,hogy sikerül e a keleti energia és nyersanyag forrásokat a nyugati szellemi tőkével összekapcsolni. Az Európai Unió jövője attól függ, hogy sikerül az elfuserált Liszaboni szerződést újragondolni, és az Uniót teljesen új alapokra helyezni. Továbbá, hogy sikerül e a Brüsszeli jelenlegi három hatalmi centrum között rendet teremteni. (Javaslat: főhatalom az Európai Tanács,neki alárendelve az Európai Bizottság, az Európai Parlament helyett pedig a tagállami parlamentek szövetségi gyűlését kell létrehozni.)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!