A jövő gazdagsága – második rész

2021. május 17. 17:30

A magyarság eddigi legnagyobb teljesítménye a fennmaradás.

2021. május 17. 17:30
Matolcsy György
Növekedés.hu

„A magyarság eddigi legnagyobb teljesítménye a fennmaradás, amit a sorozatos újrakezdések tettek lehetővé. Legnagyobb vívmányunk annak a nyelvnek és kulturális örökségnek a megőrzése, amely az emberiség közös kincse. A 20. század három nagy korszaknyitásában – atomkor, komputer-kor és űrkor – meghatározó a magyar tudósok teljesítménye. Ez jelzi, mit ér a magyar nyelvben és kultúrában öröklődő tudás az emberiség egésze számára.

A nyelvi és kulturális kincsünk három nagy része a mozgáshoz, a képekhez és az élet működéséhez kötődő tudás. Felidézve az ismert magyar történelmet azt találjuk, hogy lényegében minden eddigi világraszóló teljesítményünk e három forrás egyikét használta, sokszor többet is egyszerre.

A mozgáshoz kapcsolódó magyar sikerek:

Járműipari innovációk: alternatív meghajtású járművek, hibridautók, elektromos autók és napelemes autók építése, motorépítők, hibridrepülő tervezők, okosbringa.

Robotok, drónok, IT és szoftveripar: robotépítők, holdjáró, műhold, digitális kódfejtők, informatikusok, etikus hackerek, drón-helikopter, navigációs rendszerek, fintech- és pénzügyi digitális innovációk, digitális adatvédelem, a kutató-mentőcsapatok által használt drónszoftver, zenei innovációs okoskotta, grafénkutatás.

Sportsikerek: vízisportokban az úszás, vízilabda, uszonyúszás, kajak-kenu, vitorlázás, sárkányhajózás. A mozgáshoz kapcsolódó sportágakban, az öttusa, a gátfutás, súlylökés, kalapácsvetés, torna, aerobik, cross-fit, valamint a gyorskorcsolya. Az olyan sportágak, amelyek pontszerűen összpontosítanak, majd hirtelen mozgást váltanak, mint a vívás, teke, asztalitenisz, tenisz, squash, íjászat, sportlövészet és a sakk. A küzdősportokban az ökölvívás, birkózás, karate, kick-box, judo. Hosszú távú és mozgásra épülő sportágak, mint a tájfutás, terep-triatlon, maraton – és az ultramaratonfutás.

Zenei sikerek: különösen a népzene, a világzene és a klasszikus zenei kategóriákban. A magyar népzenei kincsünk több mint 200 ezer lejegyzett dalt hordoz magában szemben a 80 milliós Németországgal, ahol mindössze 6000 dalt jegyeztek le. Komolyzenészeinket a világ legkeresettebb művészei között tartják számon (zongoristák, hegedűsök és csellisták). Az utóbbi években a zenéhez kapcsolódó hangszerkészítés (hegedűkészítők, vonókészítők, cselló) is áttörő sikereket hozott.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Somaa
2021. május 17. 21:45
Mocskos tolvaj csaló kancsal elmebeteg patkány... A nemzet és az ország elveszejtésének hazaáruló főbűnösei közt vagy és meg is fogsz bűnhődni!
Akitlosz
2021. május 17. 20:34
Az etikus hackereknek a belüket kellene kitaposni. Az etikus gyilkos is visz virágot az áldozata sírjára. Na és? Ettől már támogatandó rendes gyilkos lett?
shittingbull
2021. május 17. 19:51
popzene
2021. május 17. 18:56
Gyurcsány.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!