Történelmi tapasztalataink szerint ezt a működést cenzúrának nevezzük

2021. április 30. 18:27

Arra most nem térek ki, hogy a Trianon-filmre összegyűjtött 6 millió forint hogyan aránylik a hivatalos, állami pénzosztó szervezetek más filmekre adott milliárdjaihoz.

2021. április 30. 18:27
Raffay Ernő
erdély.ma

Papp Dániel, az  MTVA vezérigazgatójának részére

„Tisztelt Vezérigazgató Úr!

Jelenczki István filmrendező mintegy fél évtized munkájával, barátai anyagi támogatásával megalkotta Nem, nem, soha I-IV. – Isten az igaz ügyet nem hagyja el című filmjét. Arra most nem térek ki, hogy a Trianon-filmre összegyűjtött 6 millió forint hogyan aránylik a hivatalos, állami pénzosztó szervezetek más filmekre adott milliárdjaihoz. 

Önre az tartozik, hogy Jelenczki István filmjét be akarta mutatni az M5 közszolgálati csatorna, azonban az Ön által vezetett szervezetből valaki (mondhatnám, egy ismeretlen tettes) a film bemutatását megakadályozta. 

Történelmi tapasztalataink szerint (kommunista évtizedek) ezt a működést cenzúrának nevezzük, s most lepődjön meg: ezt az eljárást mindegyik erre vonatkozó hatályos törvényünk tiltja.

Sokak nevében is mondhatom, ezek után két tényezőre szeretnénk választ kapni:

   1. Név szerint ki az a személy, aki megtiltotta az M5 közszolgálati csatorna igazgatójának a film bemutatását? A pesti verebek azt csiripelik, hogy talán egy olyan ember volt ez, akinek különleges gyűlölet van a fejében a szentkoronás magyar címerrel szemben, még az 1990-es évek elejétől kezdve. Legyen szíves, írja meg nekem ezen személy nevét, hadd hozzam nyilvánosságra. Ha nem teszi, Öné a felelősség. Tudja, Szophoklész szerint »Mindent feltár a hosszú, végtelen idő/s a napfényen levőket elfedi.«

   2. Mik azok az indokok, tartalmi elemek, amelyekre hivatkozva a film betiltása történt?”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 104 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
dglaj
2021. május 01. 20:24
Köszönet Raffay Ernő professzor Úrnak a levélért, Őt nagyra becsülöm. Láttam Jelenczki István filmjét (az Uránia vetítésében), mind a 4 részt, kitűnő film, igaz magyar ember Ő is, meg az egész stáb. A Trianont tárgyaló rész elég szívszorító, de a tényeket kitűnően bemutatja. Oktatni kellene az általános és közép iskolákban is ezt a történelmi interpretálást. Minden magyar embernek kötelessége ismernie saját nemzetének igaz történelmét.
koronaszepe
2021. május 01. 19:28
Professzor úrnak elmentek otthonról. Mondjuk nem most...
tothpal
2021. május 01. 17:40
Mint az MTA köztestületi tagja, csatlakozom Raffay professzor nyílt leveléhez. Indítsunk mozgalmat a film bemuatása érdekében!!! Akár a Mandiner közreműködésével...
tothpal
2021. május 01. 17:37
Mint az MTA köztestületi tagja, csatlakozom Raffay professzor nyílt leveléhez. Indítsunk mozgalmat a film bemuatása érdekében!!! Akár a Mandiner közreműködésével...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!