Hülye fiatalság, avagy egy egyetemfoglalás krónikája némi szekunder szégyennel

2021. április 04. 14:46

Csupa privilegizált helyzetben lévő, a felső-középosztályt reprezentáló fiatal, akik még ha válogatnak is az eszközökben és nagyon demokratikusan el is vitatkozgatnak a következő forradalmi lépés helyénvalóságáról, már-már vérfagyasztóan magabiztosak, és az az érzése támadhat a nézőnek, hogy ellentétben a legtöbb diákkal, ezeknek aztán tényleg semmi vesztenivalójuk nincs, mert ha buknak is, akkor is csak felfele.

2021. április 04. 14:46
Tutiblog
Pesti Srácok.hu

„Ne vitassuk el tőlük ezt, minden nemzedéknek jár a maga forradalma – csak van, amelyiknek nem jut. Látjuk tehát a hangadókat, akik szervezik a tiltakozást, ötletelnek, próbálnak irányt szabni a folyamatoknak. (És közben továbbra sem néznek a kamerába.) Csupa privilegizált helyzetben lévő, a felső-középosztályt reprezentáló fiatal, akik még ha válogatnak is az eszközökben és nagyon demokratikusan el is vitatkozgatnak a következő forradalmi lépés helyénvalóságáról, már-már vérfagyasztóan magabiztosak, és az az érzése támadhat a nézőnek, hogy ellentétben a legtöbb diákkal, ezeknek aztán tényleg semmi vesztenivalójuk nincs, mert ha buknak is, akkor is csak felfele. És ezen a ponton szúrnám be ide a dokumentumfilm kulcsmondatát, amely már az előzetesben is elhangzott az aktivista lány szájából:

»A saját szüleim hívnak fel minket minden nap azzal, hogy »na, na mi van, na, hogy álltok, most mi a következő terv, mi a következő akció?« És akkor így azt érzem, hogy b*zmeg, ti nem csináltatok semmit az elmúlt harminc évben.«

Tetszik érteni? Nem ám az, ami százból kilencvenkilenc esetben a magától értetődő kérdés lenne ilyenkor egy szülő-gyerek viszonyban, hogy »kislányom, ugye nem csinálsz semmi hülyeséget, megígéred?«, hanem azt kérdezgetik tőle, hogy áll már a forradalom ügye, és ösztönzik őket, hogy csinálják csak. Ez pont olyan, mintha ott lettem volna a tévéostromnál (amúgy majdnem kimentem), és közben anyám felhív, de nem azt mondja, hogy „kisfiam, azonnal gyere haza”, hanem azt kérdezi érdeklődve, hogy miért nem ég még a tévészékház, és gyújtsak fel valamit csak nyugodtan, ne aggódjak, már összepakolta a váltás alsóneműt és a tisztálkodószereket, ha másnap esetleg a Gyorskocsiban ébrednék. És persze szerez ügyvédet is.

Azzal kellene tehát azonosulnom nekem, mint átlagos nézőnek, hogy vannak, akik mindig puhára esnek, és még a saját szüleik is szinte ösztönzik őket arra, hogy forradalmárkodjanak csak egészen bátran? Hogy egyesek egyszerűen soha nem tudnak veszíteni, mert történetesen valahogy mindig van a családban haveri újságíró, haveri ügyvéd, meg úgy egyáltalán, bárhol egy haver, aki segíthet újraindítani egy megfeneklőben lévő életpályát azzal, hogy eldugják a hülyegyereket valami kényelmes elfekvőbe, amíg fel nem találja magát valami új, társadalmilag minden bizonnyal hasznos szerepkörben? Hogy ezek soha nem ismerik fel, hogy eleve egy privilegizált helyzetből beszélnek a magas lóról (ha meg mégis, hát gyorsan a marxizmusba menekülnek, láttunk erre pár példát az elmúlt százegynéhány évben), és soha nem okoz gondot nekik feláldozni azokat, akiket előzőleg megvezettek, és ténylegesen van vesztenivalójuk? Mert a megvezetettekről nem fognak filmet forgatni, az egészen bizonyos.

Megvan persze a célközönsége ennek a filmnek, akik azonosulni tudnak a Hülye fiatalsággal. Akikben soha nem okozott feloldhatatlan belső feszültséget, hogy szolgálati autóval vitték őket iskolába, jobb cuccokban nyomulhattak, jobb nyári táborokba járhattak a többieknél – aztán ha ezekben a nagyon spéci táborokban végül mégis szörnyű dolgok történtek velük, hát az áldozatok végül dokumentumfilmet forgatnak saját magukról, amelyben dráma-terapeuta segítségét veszik igénybe és amely nyilván akkora közérdeklődésre tarthat számot, hogy az HBO tűzi műsorára. Na, pont az ilyeneknek készült a Hülye fiatalság is, és csak ők hiszik el, hogy ezek a diákok aztán valami igazán figyelemre méltót akartak alkotni, de a gonosz hatalom elsöpörte őket, és mekkora veszteség érte a magyar társadalmat.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 68 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
diós guba
2021. április 06. 17:38
szarban. Hülye állatok, javítottam!
tevevanegypupu
2021. április 05. 13:29
Anno az Ascher-café azért futott fel, mert nagyon jó, sok zseniális szinész volt,könnyű dolguk volt velük..aztán jöttek évtizedek, amikor tucatáru, belterjes minőség került ki az szfe-ről..és a "zseniális" rendezők semmit nem tudtak kihozni belőlük..ezekből a nyafka kis cicamicákból sem..akik itt forradalmárkodnak a vásznon..hihetetlen,mennyire nincs önkitikájuk,mennyire nem látják magukat egy kis messzeségből..és hogy mennyire a szüleik nyakán élnek..van néhány kivétel, szegényebbek, azok megkétségbeesetten alkalmazkodva hunyászkodnak be a többségbe..Sekép, se hang..a vásznon nincs senki..
vajda.
2021. április 05. 10:15
„Vérlázító, hogy miután a kínai vakcinát sem a magyar hatóságok, sem az Európai Unió nem engedélyezte, Orbánék azt egy rendelettel akarják ráerőltetni a magyarokra! A kínai vakcinát be kell tiltani” Gyurcsány Ferenc kampánya a keleti oltóanyagok ellen. Penz András, a meghalt DK-s képviselő visszautasította a kínai vakcinát megfelelve pártjának a Sinopharm elleni felelőtlen hangulatkeltési akciójának. #gyilkosellenzék
profilo
2021. április 05. 08:44
Vannak még olyan kulcsmondatok és jelenetek bőven a fimben, ami miatt az egyetemfoglalók nem akarták a film bemutatását. 21:54-nél a picsogás, hogy miért nem áll melléjük a többség... 23:38-nál az elsőéves - mi mit csináljunk, mert önállóan még a seggünket sem tudjuk kitörölni - ... 26:37-nél szembesülés a valósággal és a "nincs elég baloldali kultúrája az embereknek" mondat... 56:50-nél Csernai "én megvédelek titeket" Mihály, aki saját magát sem tudná megvédeni... 58:57-nél a pánik, hogy nem vagyunk elegen, pedig erőt kellene mutatni...és a remény, bizalom, hogy a többség végre melléjük áll, majd a csalódottság, hogy mennyire semmi és érdektelen az egész....ami az egész filmet végig kíséri.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!