Az ellenzéki pártok nem értik az „egyetemi modellváltás” lényegét

2021. április 11. 09:46

Az elmúlt hónapok és esztendők diáktüntetői, mozgalmárai és egyetemfoglalói a tanítómestereink.

2021. április 11. 09:46
Kocsis Árpád
Mérce.hu

„Olybá tűnik, az ellenzéki pártok még mindig nem sejdítették meg, hogy a szépítő kifejezéssel »modellváltásnak« keresztelt intézkedés mit jelöl, s hogy milyen kihatásai lesznek az elkövetkező évtizedekben.

Máskülönben nem beszéltek volna az ún. »közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítványok« mai parlamenti vitája után tartott sajtótájékoztatójukon az »egyetemek privatizációjáról«, a Fidesz »gátlástalan hatalmi törekvéséről«, vagy – ami igen megmosolyogtató – arról, hogy a kormánypártok »félnek« a 2022-es választások eredményétől, s amiatt próbálják meg a »kádereiket elhelyezni« a felálló egyetemi kuratóriumokban.

Még mindig nem vettük elég komolyan, hogy az SZFE kancellárjának egykori ezredest neveztek ki, aki éppen úgy járt el az elmúlt hónapokban, mintha egy felbolydult kaszárnyát kellene megrendszabályoznia, ahogyan addig, míg a »kormányközeli sajtón« az újságírás szabályait követeljük, nem fogjuk megérteni a »terrorsajtó« NER-ben betöltött szerepét sem. Szintúgy nem vezet eredményre, ha mindent a »korrupció« általános kategóriája alá sorolunk. Legfeljebb csak azt érjük el vele, hogy egy sokadlagos jelentőségű probléma unt hangsúlyozásával elvétjük a lényeget.

Az ellenzéki pártoknak éppen ideje lenne feleszmélniük, hogy a most zajló folyamatokat – amelyeknek a parlament csak bábszínháza – még akkor sem fordíthatják vissza, ha a véletlennek és a tehetetlenségi erőnek köszönhetően valamikor kormányra jutnak, és csakugyan akarnák.

Másra van immár szükség.

Az elmúlt hónapok és esztendők diáktüntetői, mozgalmárai és egyetemfoglalói a tanítómestereink: Pécsett, Szegeden, Budapesten… és másutt.

Az ő gyakorlataik és érzékenységük az eljövendő egyetemünk ígérete.

Ami elbukottnak látszik, majd újra felemelkedik.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
elfújta az ellenszél
2021. április 11. 13:01
Régi megkövesedett struktúrákban mindig el tud bújni sok mihaszna semmittevő. Most a libsi világ úgy egészében a nagyhangú semmittevés status quo-ját őrzi minden erejével
123321
2021. április 11. 11:51
nyugi vörös, a nagy októberi szocialista forradalom érdeklődés hiányában elmaradt! :)
józan paraszti ész
2021. április 11. 11:20
Ez a faszi nagyon hülye! Ja mércés. Ott ez alapkövetelmény.
tintapaca
2021. április 11. 11:11
Az én időmben - lassan ötven éve -, az egyetemeken, főiskolákon normatív tananyagból, meghatározott követelményeknek kellett megfelelni. Nem léteztek úgynevezett "büfészakok", és aki diplomát akart, annak teljesítenie kellett. Az ideológiai tárgyak ugyan némiképpen túltengtek, de két év után végük lett. Jött a szakma. A felsőoktatási intézmények autonómiáját pontosan nem garantálja az állami tulajdonlás. Az alapítványi forma nem véletlenül működik a fejlett országokban, nemcsak az oktatásban. Ha a hazai felsőoktatók tudomással bírnának - bírnak -, arról, hogy a nyugati intézményekben az oktatók nagy része nem határozatlan idejű munkaviszonyban vakarózza át a fél életét, hanem évre, szemeszterre kap megbízást. A kisebbség, akik tudományosan alkotnak, élvezhetik - főleg az angolszász világban -, az úgynevezett sabbathical year előnyét, amikor minden hetedik évben - teljes fizetéssel, mellé esetleg egy elnyert ösztöndíjjal -, alkotói szabadságra mehetnek egy évre. Igaz, utána le kell tenniük az asztalra az eredményt. Magam is eljutottam a szakmám legmagasabb szintjére, de a helyi felsőoktatásba sem én, sem a hozzám hasonló teljesítményt nyújtók bele sem szagolhattak, annyira védték a bástyákat a kis senkiházi oktatók. Akik totálisan járatlanok a hétköznapi gyakorlatban, életben, Ez a senkiházi szeretne egy olyan forradalmat, mint amit Kínában láttunk kultúrális forradalom címén a hatvanas években, amikor a tudatlan diákok lemészárolták az értelmiség egy részét, a mardékot átnevelő táborba küldték. Ezt követte Kambodzsa, ahol azt is lebunkózták a primitív fiatalok, akinek szemüvege volt. Szó szerint. Ezt akarják ezek? Ezen nézetek társadalmi veszélyessége óriási, és veszélyesek a hirdetőik is.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!