Polak, Węgier, dwa bratanki!

2021. március 23. 13:26

Mert bajban ismerszik meg az igaz barát!

2021. március 23. 13:26
Varga Judit
Varga Judit
Facebook

„Polak, Węgier, dwa bratanki!

Megannyi kihívással kellett szembenéznünk, mi mégis talpon maradtunk. Idegen birodalmak próbáltak eltiporni bennünket, végül a nagyhatalmak hullottak szét. Mi közben egymást segítettük és támogatjuk ma is, mert mindketten felismertük túlélésünk zálogát, amely nem más, mint ezeréves keresztény kultúránk megőrzése.

Ma, a lengyel-magyar barátság napján ne feledjük: bár az előttünk álló kihívások nem lettek kisebbek, mi mindig számíthatunk egymásra, hiszen barátságunk a legnagyobb közös erőforrásunk!

Mert bajban ismerszik meg az igaz barát!

Polak, Węgier, dwa bratanki!

We had to face many challenges, yet we managed to survive. Several empires tried to crush us but in the end, these great powers fell apart. In the meantime, we have helped and supported each other. As in the past, so today. Because we have both recognised the key to our survival, which is the preservation of our thousand-year-old Christian culture.

Today, on the Polish-Hungarian Friendship Day, let us not forget: although the challenges ahead of us have not decreased, we can always count on each other, since our friendship is our greatest common resource!

Because a friend in need is a friend indeed!”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 31 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
manitowoc
2021. március 23. 22:18
"Idegen birodalmak próbáltak eltiporni bennünket, végül a nagyhatalmak hullottak szét. Mi közben egymást segítettük és támogatjuk ma is..." Azért nem mindig. Voltak azért ellenségeskedések is, a legdurvább sajnos, éppen a magyarok részéről történt. 1655-ben a svédek megtámadták Lengyelországot, és II. Rákóczi György erdélyi fejedelem pedig éppen azt az időt találta legalkalmasabbnak, hogy megszerezze a lengyel koronát. A svédekkel és a kozákokkal szövetséget kötött, majd 1657-ben a seregével betört Lengyelországba, elfoglalta Krakkót, majd Varsót is. De aztán fordult a kocka, előbb a svédek, aztán a kozákok is otthagyták a szövetséget, a magára maradt II. Rákóczi György fejedelem végül számára megalázó békekötésre kényszerült.
istvánkeve
2021. március 23. 18:28
Évszázadok vannak eme barátság mögött! Lengyel barátaim! Ne hagyjuk pár pici szélhámos miatt ezt a régi, közös vagyonunkat elherdálni!
olajfa1
2021. március 23. 15:23
Ezt a baráti szövetséget minél inkább szét akarják szaggatni, ANNÁL ERŐSEBBÉ VÁLIK!
Mich
2021. március 23. 15:03
Hajrá Judit, hajrá magyarok!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!