Havas Henrik és Pörzse Sándor

2021. március 07. 07:06

A balliberális közéleti személyiségek két nagy típusa.

2021. március 07. 07:06
Bándy Péter
Demokrata

„Havas Henrik és Pörzse Sándor a balliberális közéleti személyiségek két nagy típusát testesíti meg. Vannak a – fogalmazzunk leegyszerűsítve – Havas Henrikek, azok a nagyvárosi ballibek, akik mindenkit lenéznek, aki nem olyan, mint ők. Akik műveltebbnek, intelligensebbnek képzelik magukat a másik politikai térfélen állóknál, és akik demokratának és haladónak hirdetik magukat, miközben kirekesztők, és nem tűrik az ellenvéleményt.

Eszünkbe juthat például Tamás Gáspár Miklós 1990-es Beszélő-cikke, amiben először esett szó nyíltan arról, hogy csak a liberálisok irányíthatják az országot, a »mucsaiak« győzelme tragédiához vezetne. (»Ha mi, magyar szabadelvűek nem leszünk benne a következő magyar kormányban, talán sok új igazgató, főtitkár és tábornok lesz, de marad a rendszer. […] Mucsa és félelem – vagy szabad demokrata többség. Nincs harmadik út.« – Új reform­kor vagy új Horthy-korszak?, Beszélő, 1990. március 24.)

Ugyanez a gondolkodásmód köszönt vissza még huszonnyolc évvel később, 2018-ban is, amikor azt sugallták, hogy a tájékozatlan vidékiek nyerték meg a választást a Fidesznek. (»Egyre világosabb a főváros-vidék szembenállás is. […] Ha ön ezeket a sorokat olvassa, akkor nagyon valószínű, hogy gyakorlottan szörföl a neten, tudja, hogyan kattintson egyik hírszájtról a másikra, esetleg beszél külföldiül, és ha valami érdekli, utánanéz a külföldiek internetjén. Ebből a szemszögből pedig nem egyértelmű, hogy az ország jó része nem ápol ilyen bensőséges viszonyt a médiával, az információgyűjtéssel. Nem az ő hülyeségük, nemtörődömségük ez, hanem másfajta életvitel és másfajta kulturális háttér kérdése.« – Hogy lehetett ennyire hülye egész Magyarország?, Földes András, Index, 2018. április 9.)

Aztán van a másik balliberális embertípus: azoké, akik sértettségükben a jobboldalról a balliberális térfélre vándoroltak, esetleg ide-oda ugrálnak a két oldal között, mivelhogy elveik nincsenek, csak érdekeik. Hívjuk őket Pörzse Sándoroknak.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 60 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pemete jakab
2021. március 07. 21:03
"Havas Henrik és Pörzse Sándor A balliberális közéleti személyiségek két nagy típusa." Sem nem balosak, sem nem liberálisak. Ellenzékiek.
Welszibard
2021. március 07. 12:16
Pörzse megtagadta a vidéki Magyarországot, Havas Henrik meg mélyen lenézi. Forró Tamás, a lebukott III/III-as újságíró volt a legjobb haverja a rendszerváltás idején, vele együtt kavartak a Nap TV-ben. Kölcsey - magyar nemes létére - nem tagadta meg a népet (lásd a "Szatmári adózó nép állapotáról..." c. híres parlamenti beszédét, melyet máig megcsonkítva idéznek a középiskolás szöveggyűjteményekben). Havas, Pörzse most annak a Jakabnak a szekerét tolják, aki a havi 6 milliós juttatásával megjátssza a parízeres prolit. Ócska, átlászó színjáték, ugyanúgy mint Gyurcsányé, Dobrevé és a kispesti maffiáé. Bezzeg ez utóbbi nem okoz nekik csalódást.
nemecsekerno_007
2021. március 07. 12:02
Kevesebb pénz a fővárosnak, több a vidéknek. Az utóbbi 80 évben így is öntöttük a pénzt a fővárosba. Aztán mi lett?!? Élhetőbb? Jobb a közlekedés?!
mustarharmas
2021. március 07. 11:19
Dehogy is. Havas csak egy tahó. Ennyi.....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!