A brexit egyedi recept volt

2021. március 22. 11:19

Sokan voltak azok, akiknek a teljes körű szuverenitás visszaszerzése volt az elsődleges cél.

2021. március 22. 11:19
Heckenast László
Magyar Nemzet

„Pontos statisztikák még nincsenek, de arra még a brexit legelkötelezettebb támogatói sem számíthattak, hogy ilyen rövid időn belül bármilyen pozitív hatás érvényesülhetne – különösen nem a rekord gazdasági visszaesést okozó Covid-járvány idején.

Az is igaz, hogy nőttek az exportőrök és importőrök adminisztratív terhei, de az, hogy a megállapodás ennyire az utolsó pillanatban született meg, és így az új szabályokra való felkészülésre nem maradt elég idő, nem kizárólag a londoni kormányzat felelőssége. Az Európai Unió tárgyalóküldöttségének hozzáállása és egyes politikusainak megnyilvánulásai a tárgyalási folyamat során mindvégig azt a benyomást keltették, mintha Brüsszel nem mindkét félnek optimális kompromisszumot akarna elérni, hanem inkább elrettentő példát kívánna statuálni az esetleges kilépést fontolgató tagállamoknak.

Nem szabad elfelejtenünk azonban, hogy a brit kilépést nem elsősorban a gazdasági integrációval szembeni kritikák vezérelték. A brexitre szavazók közül sokan az unión belüli szabad munkaerő-áramlást okolták saját munkanélküliségük vagy éppen alacsony bérük miatt, mások attól tartottak, hogy ha valamelyik uniós tagállam állampolgárságot ad a 2015 óta érkezett több millió bevándorlónak, azok tömegesen a szigetországban próbálnának letelepedni. De sokan voltak azok is, akiknek a teljes körű szuverenitás visszaszerzése volt az elsődleges cél.

Ha a brexit példája nem is realitás Magyarországnak, az unión belül átveheti az Egyesült Királyság szerepét abban, hogy az oly sokszor emlegetett fékek és egyensúlyok jegyében korlátozza a föderalista törekvéseket, és a politikai unió erőltetése helyett megpróbálja visszaterelni a szövetséget az eredeti gazdasági együttműködés irányába. A közös vakcinabeszerzés kudarca után erre most több tagállam is fogékonyabb lehet.

Sőt egy pusztán gazdasági integrációra alapozott Európai Unióba egyszer még akár az Egyesült Királyság is visszaléphetne”.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
lististerc
2021. március 22. 17:54
Az EU már kivénhedt csataló, ami rövidesen kimúlik. A dakota mondás szerint nincs értelme ilyen lóra felülni. (O.V.) Ki kell húzni a dologból mindent, amíg még lehet, mert szerintem nem mi fogjuk megunni, hanem a gazdag északiak. A britek az elsők voltak a gazdagok közül.
aleb19
2021. március 22. 12:20
támogatói sem számíthattak, hogy ilyen rövid időn belül bármilyen pozitív hatás érvényesülhetne --- ezt a dumat mi magyarok mar nagyon ismerjuk most rossz,de kesobb majd jobb lesz...egyszer majd a szagerto uracska kihagyta a kelet-europaiak elleni gyulolet kampanyt a szagerto uracska kihagyta, hogy a muszlimok billentettek at ezt az 1.8%-s brexit tobbseget a szagerto uracska kihagyta , hogy a brit halaszok egyresze nagyon megszivta a brexitet mar most is es parasztok is igy jartak a szagerto uracska kihagyta a legfontosabbat ...2016 ota megelheteshez kapcsolodo arak kb 6-7-szer emelkedtek a munkaberekhez kepest...az otthoni 90-s evekben is ez tortent agyarorszagon
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!