Jogában áll-e világszerte több millió fiatalnak egyszerre hülyének lennie?

2021. február 03. 18:18

Jogukban áll-e totálisan bekeríteni shortosokat?

2021. február 03. 18:18
Jónap Richárd
Portfolio.hu

„Jogában áll-e több millió fiatalnak az interneten egybekapcsolódva irracionális befektetési döntéseket hoznia? Jogukban áll-e totálisan bekeríteni shortosokat? A közösségi média által uralt világukban, egy »winner takes it all« típusú társadalomban, ahol a FOMO, a pénznyomtatás és a társadalmi egyenlőtlenség ennyire meghatározóak, nem biztos, hogy velük van a legnagyobb probléma. Persze nagy valószínűséggel sok friss robinhoodos-reddites befektető lesz csalódott a történet végén.

Dopeman »Lopni« című dalának szövegéből ránk szakad a gyermekeknek tanított és az általuk érzékelt világ közötti szakadéknyi különbség. Hasonló a helyzet a még a pénznyomtatás és a közösségi média előtti világban íródott tankönyvek tanításai és a fiatalok által érzékelt világrend között.

És a fiatalokra a közösségi médiából egyre nagyobb számban szakad rá a bitcoinba, Teslába, technológiai részvényekbe jó időben beszálló, azokon óriásit kaszáló társaik napi szintű üzenete is, akik például Crystal pezsgővel mossák le a vadonatúj sportautójuk felnijét. A megtollasodott »early bird« fiatalok egy része komoly versenyt folytat egymással a közösségi médiában azon, hogy melyikük tudja jobban átadni a Wall Street farkasa életérzést az őket tátott szájjal figyelő százmillióknak.

Számomra közeledő katasztrófát jelez előre az, hogy ennek a robinhoodos-reddites tömegnek olyan nyerő szériája van, ami párját ritkítja. Olyan, mint amikor a kosárlabdapályán minden dobás bemegy, még a nagyon rossz is a palánkról. És egyre rosszabb dobásokat is bevállalnak, amik még mindig sikerülnek. Nem ismerik a vereség érzését és ennek a tőzsdei következményeit. Tulajdonképpen a háziasszonyok és a taxisofőrök szerepét töltik be a buliban, akik az utolsó vevői körként funkcionáltak a régi korok eufóriáiban.

Az egy dolog, hogy mi lesz akkor, amikor a végére ér a jó széria, egy másik pedig az, hogy mi lesz azokkal, akik teljesen kereskedésfüggővé váltak az elmúlt hónapokban. Most még tart a buli és a jó hangulat, de mi lesz ezzel a gárdával, ha jön egy többéves medvepiac, amire most már tényleg az égvilágon senki sem számít. Vagy beragadnak elképesztően rossz áron gyalázatosan rossz instrumentumokba. Akkor jön majd a folyamatosan érkező új pénzek tőzsdére vitele és eljátszása, elopciózása”.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 50 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ujujuj
2021. február 04. 18:05
Akinek a kosárlabdapályán minden dobása bemegy, az nem is dob rosszul, csak savanyú a szőlő a shortolós geciknek. Alapvetően semelyik tőzsdés klikk nem bírja a szimpátiámat, de a shortolós kartel kimondottan pusztulhat.
Robur
2021. február 04. 15:17
Igen, jogában áll.
Dénia
2021. február 04. 12:16
Ilyen az, amikor a nemzetközi globáltőke radikális balosoknak akarja nevelni az új generációkat, és ehhez nem sajnál semmi pénzt beférkőzni és befolyást szerezni a médiában és a kultúrában. Lehet, hogy a komcsi agymosással könnyen mozgatható kozmopolita agyatlan birkanyájat akartok nevelni, de a fagyi néha visszanyal. Amúgy meg miért ne lenne joguk? Joguk van már kisgyerekkorban átoperáltatni a nemüket, joguk van meggyilkolni a születés előtt álló magzataikat, de nincs joguk bezavarni a pénzügyi machinációkba? Mindenkinek mindenhez joga van.
levig79
2021. február 04. 11:15
Nekem nem így jött le a sztori . Egyszerűen a nagy hedge fund-ok short-olták a GAMESTOP-ot (Soros bá ugyenzt csinált a fonttal). A short-olás nem tiltott, de amikor olyan mértékben short-olsz, hogy azzal már elindítod a leejtőn a delikvenst, az már rosszindulatú ügyeskedés. Nagyot akartak kaszálni a nagyok, a kicsik meg összefogtak és bemutattak - vagyis ellen bevásároltak. Szívtak volna szép nagyot a nagyok, csakhogy a kereskedést felfüggesztették, nehogy a szegény multimilliomosok bukjanak egy szép nagyot. Én úgy látom, hogy ezzel annyit történt, hogy a kis befektetőket nem sikerült megkopasztani szemét módon. Én nem bánnám, ha ezentúl kicsit óvatosabban, szabályosan játszanának a 'nagyok.'
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!