Trump elnök Twitter-fiókja

2021. január 18. 09:05

Mindez a demokrácia ethoszának megcsúfolása, tekintve, hogy Trump 2016-ban demokratikus úton jutott hatalomra.

2021. január 18. 09:05
Koltay András
Index

„A döntés, amely egy kiemelt közszereplő tömegeket elérő fórumát jogorvoslati lehetőség nélkül egyszer és mindenkorra törölte, jogi értelemben nem, de eredményét tekintve cenzúra, amelyet nem a történelem során a szólásszabadságra oly sokszor veszélyesnek bizonyuló állam, hanem egy magánszereplő gyakorol. A világ a feje tetejére állt: a szabadságra elvben veszélyes és az alkotmányos rendszerekben ezért különféle eszközökkel megbéklyózott állam legnagyobb hatalmú képviselőjének szabadságát korlátozza egy magáncég. Mindez egyúttal a demokrácia ethoszának megcsúfolása is, tekintve, hogy Trump 2016-ban demokratikus úton jutott hatalomra – bár próbálkoztak bizonyítani az ellenkezőjét, de sikertelenül –, majd azt követően négy évig regnáló elnök volt, és mostani veresége ellenére is elképesztő tömegek szavaztak rá; a letiltás nemcsak neki, hanem a híveinek, szavazóinak is szóló üzenet.

A felhasználók platformok általi befolyásolásának léteznek a letiltáson kívül szelídebb módjai is. A tavalyi elnökválasztási kampányban az elnöki tweeteket a platform gyakran magyarázó üzenetekkel látta el, amelyek felhívták a figyelmet azoknak a Twitter szerint félrevezető jellegére, ezzel orientálva közönségüket. Egy ennél is finomabb módszer a felhasználók elé tárt tartalmak szerkesztése; a Facebook hírfolyamát a platform által használt algoritmus az adott felhasználó számára személyre szabottan állítja elő, amely folyamat tág lehetőségeket rejt a manipulációra. Emlékezetes, hogy tavaly október közepén a platformok jelentős erőket mozgósítva igyekeztek a szőnyeg alá söpörni Biden elnökjelölt fiának, Hunternek a kellemetlen és korrupciógyanús esetét (a New York Postban jelent meg tudósítás Hunter Biden aggályos ukrajnai és kínai üzleti ügyeiről, amelyekkel kapcsolatban felmerült a befolyással üzérkedés vádja, de erről amerikai választópolgárok tömegei nem szerezhettek tudomást).

Az interneten persze elvben bárki hallathatja a hangját a közösségi médián kívül is, de a láthatóság, az elérhetőség, a tényleges hatás máshol csak jóval csekélyebb lehet. A platformok, miközben kétségkívül szélesítik az egyén megszólalási lehetőségeit – még ha annak »hangereje« szükségszerűen csekély is marad –, eltorzítják a nyilvánosságot.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 33 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Gépész53
2021. január 18. 13:19
"felmerült a befolyással üzérkedés vádja, de erről amerikai választópolgárok tömegei nem szerezhettek tudomást)." Erről meg a magyar választók tomegei nem szereznek tudomást: Az üldözött, keresztény örmények helyett az azeri muszlimokat támogatja a Fidesz Az Orbán-kormány 100 millió dolláros, azaz közel 30 milliárd forintos hitelkerettel támogatja Azerbajdzsánt - jelentette be Szijjártó Péter. A hitelt a Hegyi-karabahi háború utáni újjáépítésre adják Azerbajdzsánnak Orbánék. Ezen a területen korábban örmények laktak, de a tavaly szeptemberében kitört háborúban az azeriek orosz segítséggel elüldözték őket. Házaikat felgyújtva és hátrahagyva kellett menekülniük. Soha többé nem térhetnek haza.
yndi
2021. január 18. 11:52
"Mindez egyúttal a demokrácia ethoszának megcsúfolása is, tekintve, hogy Trump 2016-ban demokratikus úton jutott hatalomra" Azért jár neki a szólásszabadság, mert demokratikus úton jutott hatalomra? Hitler is demokratikus úton jutott hatalomra. Járna neki a szólásszabadság? Ugyan már. A szólásszabadságnak minden demokratikus társadalomban korlátai vannak. A kérdés az lehet, hogy a Twitter betartotta-e ezeket a korlátokat, csak éppen Koltay nem erről beszél.
Mátyás01
2021. január 18. 11:28
Engem ez a legsötétebb vészkorszakra emlékeztet, barna eső esik.
patópál
2021. január 18. 11:25
Látom, kezd az Indexnél derengeni, hogy a digitális oligarchák őket is elnémíthatják egy gombnyomással, ha úgy tartja kedvük/érdekük.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!