Szijjártót be kellene áldozni

2021. január 22. 12:45

Vannak még a Fidesz külpolitikusai között igazi atlantisták. Interjú.

2021. január 22. 12:45
Szent-Iványi István
Hírklikk

Ezek után meghívhatják bármikor Orbánt a Fehér Házba?

A politikában soha ne mondd, hogy soha és lehetnek rendkívüli körülmények, de elég nagy összegben le merném fogadni, hogy a közeljövőben nem hívják őt meg. De talán ő sem erőlteti ezt a látogatást. Jelenleg az is kérdéses, hogy Szijjártó tud-e a partnerével találkozni, vagy őt is egy helyettes államtitkár szintjén fogadják. 

És tehet valamit a magyar vezetés, hogy javuljon a helyzet? 

A magyar-amerikai viszonyt – a már említettek miatt – nagyon elrontották. Aligha lehet gyorsan és tökéletesen megjavítani. Ha Orbán mégis erre törekedne, az első helyes lépés az lenne, ha leváltaná a külügyminiszterét. Nem is csak a Bidenről szóló nyilatkozata miatt, ami önmagában is akadálya lehet annak, hogy konszolidálódjon a viszony. Szijjártó azonban egyfajta jelképe a keleti nyitási politikának, de jelképe az Ukrajnával fennálló feszültségnek is. Márpedig a magyar-ukrán viszony ugyancsak ráégett erre a kormányra. Biden maga legalább hétszer járt Ukrajnában, nagyon elkötelezett az ukrán függetlenség és az ottani orosz befolyás csökkentése mellett. Egész adminisztrációjával együtt felelősséget érez Ukrajnáért. Emiatt erősödni fog a nyomás a magyar kormányra, hogy rendezze a kapcsolatait a szomszédos országgal.

Ha Orbán látványosan jelezni akarja, hogy változtatni kíván az eddigi politikán, önmagát nyilván nem áldozza be, de Szijjártóval megteheti. Vannak még a Fidesz külpolitikusai között igazi atlantisták, mint például Németh Zsolt, a parlament külügyi bizottságnak elnöke, vagy Szemerkényi Réka volt washingtoni nagykövet. Ők felválthatnák Szijjártót. Velük könnyebben menne a kárenyhítés, mint a jelenlegi külügyminiszterrel, aki teljesen hiteltelenné vált Washingtonban.

Mekkora esélyt ad erre a váltásra?

Semekkorát, mert Orbánnak az a fontos, hogy akarat nélküli kiszolgálók vegyék körül. Szijjártó pont ilyen, egy koncepció nélküli végrehajtó. Ha tehát valóban javítani akar a viszonyon, ezt meg kellene tennie, noha nincs esély rá, hogy meg is teszi.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 213 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Amerigo
2021. január 23. 19:36
"Biden maga legalább hétszer járt Ukrajnában, nagyon elkötelezett az ukrán függetlenség és az ottani orosz befolyás csökkentése mellett. Egész adminisztrációjával együtt felelősséget érez Ukrajnáért. " Azért járt olyan sűrűn, mert a intézte a transzfert a hülye gyerekének, és sikerült elmozdíttatni a legfőbb ügyészt. Ez a simaszájú szadeszos meg hősi eposzt nyáladzik. Így lehet a korrupciót fennkölt libtardált szofisztikával átkölteni hasznos demokráciaexporttá. USA lassan demokráciaimportra szorul, ideje lenne a seggnyalóknak legalább csendben maradni.
Vakfolt
2021. január 23. 17:43
"Semekkorát, mert Orbánnak az a fontos, hogy akarat nélküli kiszolgálók vegyék körül. Szijjártó pont ilyen, egy koncepció nélküli végrehajtó." Te meg egy kretén vagy. Két mondatban, hogy semmit sem sikerült eltalálni.. Menjél inkább seperni, hátha az megy.
Harangláb
2021. január 23. 16:44
Biztos meg kellen fogadnia egy véreszdéeszes tanácsát...Hahahahah...Politikai szagértő, az szdsz bűzén nevelkedett...Undorító alak.
MMisu
2021. január 23. 13:27
Szeretnéd ha Szijjártót beáldoznák mi? Persze mert rendkívül tehetséges politikus! A rendszerváltozás óta a legjobb külügyminiszter! Ezért szeretnétek ha eltűnne! Nem fog!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!