A Freeszfe Egyesület valódi felsőoktatási intézménnyé válhat

2021. január 21. 10:50

Ezt sóval behinteni a legnagyobb gyalázat, ami a kultúrában és az oktatásban történhet. Interjú.

2021. január 21. 10:50
Trencsényi László
Hírklikk

Mit szól ahhoz, ami a Színház- és Filmművészeti Egyetemen történik?

Jogtalanságok sora folyik, például a megítélt kreditek kitörlése a Neptunból, az, hogy a kuratórium elnöke munkavállaló lett a saját kuratóriumában. Nincs az az alapítványi törvény, amelyik ezt megengedi. Az alapítványi törvény szerint, aki az alapítványban feladatot vállal, az nem lehet munkavállaló a saját alapítványában. Ez abszolút összeférhetetlenség. Az meg botrány, hogy kiknek a helyébe lépnek az olyan, szakmailag nem csak hiteltelen, de elítélhető figurák is, mint például az a HírTv-s ember, akinek a nevét nem akarom megtanulni.

Hogy érinti ez az egész önt, hisz' az MTA neveléstudományi bizottsága drámapedagógiai albizottságának választott elnökeként őrt is állt a Színház- és Filmművészeti Egyetemért, és az oktatásban is részt vállalt?

Bár tanítani nem tanítottam, de vizsgáztattam hallgatókat, drámapedagógusokat meg doktorjelölteket, de, mint a hazai drámapedagógia egyik fontos szereplője – ha szabad magamat így neveznem –, én tudom, hogy a hazai drámapedagógia képzés bölcsője itt volt, Gabnai Katalinnal a Vas utcából indult. Ezt sóval behinteni a legnagyobb gyalázat, ami a kultúrában és az oktatásban történhet.

...

Mit szól ahhoz, amit Hiller István mondott, »Készen állunk arra, hogy létrehozzuk és megalapítsuk a színház- és filmművészeti szakma érdekében és számára a szabad, autonóm, új, modern, államilag fenntartott egyetemet.«

Nagyon drukkolok annak, hogy a Freeszfe Egyesület előbb-utóbb – egy választási győzelem után –, valódi alternatív felsőoktatási intézménnyé válik. Egyrészt bízom abban, hogy lesz választási győzelem, másrészt abban, hogy ez az »ellenállási mozgalom« elnyeri a jutalmát, és lesz alternatív állami, vagy akár olyan civil fenntartású egyetem, amelyik a 156 esztendős elveket követve valósítja meg a pedagógiai munkáját.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 39 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Porkoláb Zsuzsa
2021. január 21. 22:04
Be kell tartani a törvényeket. Nem kifogást és őrületét megkeresni.
zakar zoltán béla
2021. január 21. 16:42
lotty
Magyarok Pásztora
2021. január 21. 15:06
Doktorjelöltek???? Hát ezek teljesen kredencek.
furunkulus13
2021. január 21. 15:02
Miután a rendszerváltás érdeklődés hiányában elmarad, meg kell csinálni ezt a csodálatos szellemiségű SZFE-t magánkezdeményezésből, magánpénzből! A végzősöket Hollywood, a Broadway ugyis elkapkodja!! Orbánbasi meg az irigységtől megpukkad, mi kell még??
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!